Predstavljeni donirani helikopteri Black Hawk, Milanović i Banožić se ignorirali

25.05.2022.

13:00

Autor: T.V./HRT

Na primopredaji Black Hawka Milanović i Banožić bez pozdrava i pogleda

Na primopredaji Black Hawka Milanović i Banožić bez pozdrava i pogleda

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Velikoj Gorici stigla su dva američka višenamjenska helikoptera "Black Hawk". Riječ je o donaciji Sjedinjenih Država, od kojih će Hrvatska kupiti još dva takva helikoptera. Na preuzimanju helikoptera bili su i predsjednik Republike i ministar obrane, koji su se pritom - potpuno ignorirali.

Galerija
Helikopter Black Hawk koji su SAD donirale Republici Hrvatskoj , Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
 Zagreb: Helikopter Black Hawk koji su SAD donirale Republici Hrvatskoj , Foto: Emica Elvedji/PIXSELL Zagreb: Helikopter Black Hawk koji su SAD donirale Republici Hrvatskoj , Foto: Emica Elvedji/PIXSELL Zagreb: Helikopter Black Hawk koji su SAD donirale Republici Hrvatskoj , Foto: Emica Elvedji/PIXSELL Zagreb: Helikopter Black Hawk koji su SAD donirale Republici Hrvatskoj , Foto: Emica Elevedji/PIXSELLMilanović i Banožić na preuzimanju helikoptera Black Hawk, Foto: HRT/HTV

Dva Black Hawka s opremom vrijede 138 milijuna dolara, od čega 53 milijuna financira Vlada SAD-a, a 85 milijuna Ministarstvo obrane RH na teret Državnog proračuna. Helikopteri su višenamjenski, odnosno osnovna namjena će im biti prijevoz ljudi i opreme. Mogu prevesti do 11 putnika, uz dva tehničara letača. Maksimalna im je brzina do 360 kilometara na sat, plafon leta šest kilometara, a maksimalan dolet 511 kilometara.

Okupljenima se obratio zapovjednik specijalnih snaga SAD-a za Europu i Afriku David H. Tabor koji je istaknuo da se Hrvatska dokazala kao puzdani partner i saveznik.

- Naši su vojnici služili rame u rame od Afganistana do Kosova i duboko smo impresionirani profesionalnošću i predanošću vaših vojnika. Ponosni smo što vas možemo zvati saveznicima i što možemo jedni drugima čuvati leđa. Znamo da možemo računati na Hrvatsku i Hrvatska može računati na SAD, kazao je. 


Ministar obrane Mario Banožić nakon leta u Black Hawku kazao je da se radi o vrhunskoj opremi. Banožić je izvijestio "da je u planu" da druga dva Black Hawka dođu u Hrvatsku do kraja ove godine. Vezano za obuku hrvatskih pilota kaže kako ih je 'dovoljno do sada prošlo obuku', a točnu brojku nije htio iznositi.

Zamjena sovjetskih Mi-8 i Mi-171 helikoptera?

Ministar obrane Banožić je komentirao i zamjenu postojeće flote Mi-8 i Mi-171 helikoptera, sovjetske proizvodnje, kojima resursi istječu 2023. godine, kazavši da razgovaraju sa saveznicima i partnerima o daljnjim potezima, odnosno ulaganjima. 

- Najveći je izazov da za svu tu tehnologiju sovjetske proizvodnje, gdje su proizvođači bili iz Ukrajine, moramo promišljati na koji način dalje to razvijati. Za sada uspijevamo ispunjavati sve zadaće po pitanju održavanja, ali bi bili najsretniji da o tome promišljamo na neki dugoročan način, istaknuo je ministar obrane.

Glede izgradnje hangara za novu opremu, Banožić je kazao da su u razvoj te infrastrukture krenuli 2021. godine, ali da su se suočili s problemima u natječaju koji je na kraju morao biti poništen. Danas su dva hangara, predmeta javne nabave u postupku; ovaj manje vrijednosti ide na odluku o odabiru ponuđača, sedam ih se javilo na natječaj. Drugi je u proceduri objave. Mislim da ćemo projekt završiti kako smo zamislili, naglasio je. Očekuje da će rok njihova završetka izgradnje biti šest mjeseci otkako prođe potpisivanje nabave, odnosno do kraja godine.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto nisu sagrađeni hangari za američke helikoptere predsjednik Zoran Milanović kazao je kako je to odgovornost ministra i ministarstva te da je natječaj trebao biti davno konzumiran, a sad je poništen.

- To je nemar, jer se ne radi o nečemu specijalnom. Opet se prema državnoj imovini odnosiš nemarno, da ne kažem kriminalno. Nešto drugo će trunuti na kiši, kazao je Zoran Milanović. Smatra kako nije ponata u tome jesu li nam Amerikanci nešto zamjerili, nego se radi o nama. Odgovarajući na konstataciju novinara da se nije ni pozdravio s ministrom obrane Mariom Banožićem kazao je: "Ministar je potrošio sav kredit kod pristojnih ljudi, krši zakone, maltretira ljude, terorizira branitelje, tjera ljude u mirovinu na kriminalan način".

Uzvratio je ministar predsjedniku i na račun remonta MIG-ova u Ukrajini. Kaže da treba pokrenuti proces za naplatu štete od tvrtke koja je remont izvodila. A vezano uz odnos predjednika i ministra, neizvjesno bi moglo biti i u petak, uoči Dana Oružanih snaga. Dok predjednik u 18 sati organizira svečani prijem, misa koja se održava istim povodom i na kojoj će biti ministar - održava se samo sat kasnije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!