Banožić povukao zahtjev, ali od akademske karijere neće odustati

01.08.2023.

17:46

Autor: HRT/Hina

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić objavio je da je nakon puno razmišljanja donio odluku da povuče zahtjev za izbor u naslovnog izvanrednog profesora, nakon što su se u javnosti mogle čuti kritike na njegov znanstveni rad, kao i izdani priručnik E-marketing. Dodaje, međutim - da od akademske karijere neće odustati.

Akademski rad ministra obrane postao je tema medija nakon što je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku pokrenuo postupak izbora u znanstveno-nastavno zvanje naslovnog izvanrednog profesora. Pregledavajući znanstvene radove ministra, koji je doktor ekonomskih znanosti i docent, mediji su objavili i sadržaj Banožićevog priručnika E-marketing.

Tako je Banožić, u studentskom priručniku koji je nastao u izdanju Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru iznio definicije interneta, ali i elektroničke pošte, za koju je, među ostalim ustvrdio da je brza, jednostavna ali i jeftinija komunikacija u odnosu na običnu poštu. Također, u tom priručniku, Banožić kao primjere najpopularnijih društvenih mreža, navodi Facebook i MySpace.

Sadržaj priručnika od tada je na meti kritika u medijima, kojima se javio i digitalni specijalist Miroslav Varga i optužio ministra da je u njemu plagirao njegove prezentacije koje je održao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Banožić: Malo je reći da sam šokiran količinom negativnosti


Banožić je u današnjoj objavi poručio kako je malo reći da je šokiran količinom negativnosti koje su se slile na račun njegovog akademskog i znanstvenog rada kojim se bavi gotovo 15 godina.

Također, istaknuo je da ga šokiraju i pokušaji da ga se prikaže nestručnim, nečasnim i onime koji radi na štetu studenata.

Tražene uvjete koje treba ispuniti svaki izvanredni profesor ispunjavam, a odustati od akademske karijere neću, već ću ovaj njezin djelić ostaviti po strani dok obavljam dužnost ministra i člana Vlade, poručio je Banožić.

Objavu ministra na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"Dragi prijatelji,

nakon puno razmišljanja donio sam odluku kako ću povući zahtjev za izbor u naslovnog izvanrednog profesora. To činim prije svega iz iskrene želje da poštedim daljnjeg medijskog, javnog i političkog pritiska Ekonomski fakultet u Osijeku, njegove zaposlenike, članove Vijeća te imenovane članove Povjerenstva za provedbu postupka mog izbora.

Malo je reći da sam šokiran količinom negativnosti koje su se slile na račun moga akademskog i znanstvenog rada kojim se bavim gotovo 15 godina, ali i pokušajima da me se prikaže nestručnim, nečasnim i onime koji radi na štetu studenata. Tražene uvjete koje treba ispuniti svaki izvanredni profesor ispunjavam, a odustati od akademske karijere neću, već ću ovaj njezin djelić ostaviti po strani dok obavljam dužnost ministra i člana Vlade Republike Hrvatske", navodi se u objavi ministra Banožića. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!