Banožić: Pozivam predsjednika za stol, možemo danas nakon sjednice Vlade

27.01.2022.

11:35

Autor: HRT/V.G.

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Marko Prpic / HRT

Nakon što je Vlada jučer objavila da je sa Sjedinjenim Američkim Državama postignut dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, o tome je jutros bilo riječi na sjednici saborskog Odbora za obranu. 

Članovi Odbora donijeli su jednoglasnu odluku o nabavi. Istaknuto je zadovoljstvo budućim podizanjem razine opremljenosti vojske i najavljenom modernizacijom vozila, koju će provoditi tvrtka Đuro Đaković. Ministar obrane Mario Banožić komentirao je i jučerašnje priopćenje Ureda predsjednika.

- Predsjednik bi u svom priopćenju trebao reći zašto je zagovarao ponudu koja je bila skuplja za Hrvatsku, koja je imala manji broj vozila i koje je bila manje perspektivna za Hrvatsku vojsku. Ja ga i dalje pozivam za stol, možemo danas nakon sjednice Vlade da ga upoznam s "letter of acceptance" koje je dobio u svom zahtjevu za mišljenjem i na taj način se upozna sa svim detaljima pa da opet ne traži kasnije ugovore i iznosi nekakve teme u javnost koje nisu istinite, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Što se tiče suradnje s admiralom Hranjem, Banožić je rekao da su imali intenzivne sastanke oko nabave Bradleyja i zahvaljujući dobroj suradnji i komunikaciji došli su do jedinstvenog rješenja.

Na pitanje traži li i dalje ostavku, Banožić je poručio kako traži da se poštuju zakoni.

- Javnosti je prikazano ono što netko želi. Nalaz inspekcije je klasificirani dokument. Pravilnik je donesen u tajnosti podataka 2009. Jasno piše da inspekcijski nalaz ima oznaku tajnosti, dodao je.

- Moram reći da sam zadovoljan s ovom nabavom, ovo povećava sposobnost Hrvatske vojske i ispunjava cilj NATO-a, ovo će utjecati na hrvatsko gospodarstvo jer će Đuri Đakoviću omogućiti širi opseg poslova, također vjerujem da će ovo dati pozitivan vjetar razvoju naših odnosa sa SAD-om, rekao je Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!