Zaključen posao s Amerikancima, prvi Bradleyji trebali bi stići već iduće godine

26.01.2022.

19:13

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Hrvatska od SAD-a nabavlja Bradlejye

Hrvatska od SAD-a nabavlja Bradlejye

Foto: Dnevnik / HRT

Oklopna vozila Bradley - u posljednje vrijeme itekako su bila uzrok napetosti na relaciji Banski dvori - Pantovčak. Nakon više godina dogovor s američkom stranom ipak je postignut. Za 89 rabljenih borbenih vozila pješaštva Hrvatska će izdvojiti malo više od 145 milijuna dolara. Njihovom nabavom otvoren je put formiranju srednje pješačke brigade. Tu smo obvezu preuzeli ulaskom u NATO.


Američki Bradleyji bit će novi čuvari hrvatskog kopna. Stižu nam 62 borbena vozila, uz dodatna 22 za rezervne dijelove i 5 za obuku.

- Prvo, ukupna vrijednost ovog programa je 196,4 milijuna dolara. U ranijoj fazi, ponuda SAD-a je bila da će njihova donacija iznositi 45 milijuna dolara. Kroz razgovore smo proteklih tjedana dogovorili da će donacija biti 51,1 milijun dolara, rekao je premijer Andrej Plenković.

A to znači da je, u odnosu na ranije pregovore, za Hrvatsku je postignuta manja cijena za 6 milijuna dolara, dok je donacija SAD-a za jednako toliko veća.

Modernizacija vozila trebala bi biti provedena u tvrtki Đuro Đaković.

Uz oklopna vozila Patria, koja su u uporabi, jedan od glavnih ciljeva Bradleyja bit će podizanje razine opremljenosti Hrvatske vojske.

- Dobili smo jedno zajedničko rješenje koje predlaže Glavni stožer, koje Ministarstvo obrane i Vlada usvajaju, kroz ovu odluku dobivamo vozila koja su moderniziranija, dobivamo vozila koja su povoljnija i, u konačnici, veći broj, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Prva rata iznosit će 47 milijuna dolara.

- Strateški cilj Hrvatske o jačanju strateških partnerskih i prijateljskih odnosa sa SAD-om, kao prvi cilj, je ispunjen. To je hrvatski projekt i projekt Vlade. Nema ugovora, ima razmjena pisama s američke strane, a s naše strane, temeljem odluke Vlade, pismo će potpisati ministar Banožić, poručio je Plenković.

Koji očekuje i pozitivno mišljenje predsjednika Milanovića, a odgovara i na njegove ranije kritike.

- Mi smo na ovaj način uštedjeli 100 tisuća dolara po vozilu plus ovi dijelovi koji će doći kroz rezervne dijelove. Takav proces bi bio svakako lakši da je bio predsjednik Republike afirmativan, da je sjeo za stol i da je razgovarao. Međutim, on uvijek odabire jednu taktiku u kojoj sebe želi staviti u nekakav primat, rekao je Banožić.

Ured predsjednika oglasio se, pak, priopćenjem, u kojem je istaknuto da je dogovor s američkom stranom postignut u "5 do 12".

- Plenković nam sada želi reći kako je odradio sjajan pregovarački posao. Doista podcjenjuje inteligenciju svih koji su bili uključeni u nabavu Bradleya, a samo naivnima može prodavati priču kako je sve što je radio bio manevar, a ne kardinalni nemar koji je Hrvatsku vojsku mogao skupo koštati - da dugoročno ostane bez borbenih vozila pješaštva, stoji u priopćenju.

Postignutim dogovorom, američka vozila s gusjenicama u Hrvatsku bi trebala stizati sukcesivno, počevši od 2023.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!