Banožić: Trenutak kada se prisjećamo žrtava

18.11.2021.

12:58

Autor: HTV/HRT/D.S.

Mario Banožić,  Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2021.

Mario Banožić, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2021.

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u koloni sjećanja u Vukovaru. Upitan koju poruku šalje građanima tri desetljeća od Domovinskog rata naglasio je kako Domovinski rat ne može biti podloga za političko djelovanje.

- Prije svega mora biti poruka za društvo da je Domovinski rat trenutak u povijesti koji ne može biti podloga za političko djelovanje, nego isključivo u svrhu istine, u svrhu traženja žrtvi i traženja pravde za one koji su počinili zločine. Na taj način vjerujem da će i samo društvo biti zdravije kada govorimo o Vukovaru, o Domovinskom ratu i svim mjestima stradanja u Hrvatskoj, rekao je ministar Mario Banožić.


Branitelji su nosioci istine


- Kada govorimo o 30 godina i položaju hrvatskih branitelja i braniteljica koji su izvojevali pobjedu Hrvatske, mislim da su oni itekako potrebni za društvo. Oni su trenutačno nosioci istine što se dogodilo, i što se događalo kasnije u hrvatskom društvu i promjena poslije Domovinskog rata i oni su neizostavni element razvoja novih generacija, generacija koje su imale tu sreću da nisu osjetile Domovinski rat. Te generacije sada trebaju naučiti poštovati i voljeti svoju državu. S takvim promjenama u društvu, mislim da niti jedna žrtva nije uzaludna, kaže Banožić.


Ovo je trenutak u kojem se prisjećamo svih žrtava, u kojem iskazujemo sućut i članovima obitelji stradalih, osobito invalidima i obiteljima koje tragaju za svojim nestalima. Siguran sam da nove generacija, ako budu odgojene da poštuju Domovinski rat, da nema razloga za brigu u kojem smjeru idemo, zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!