Banožić primio predsjedatelja Vojnog odbora NATO-a

18:27 / 26.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Bauer i Banožić

Bauer i Banožić

Foto: MORH/ J. Kopi / MORH

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak je u Zagrebu predsjedatelju Vojnog odbora NATO-a admiralu Robertu Baueru rekao da Vlada RH podupire NATO-ovu politiku proširenja na nove članice, priopćeno je iz Ministarstva obrane. Banožić je uz načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja i suradnike zaželio dobrodošlicu Baueru u Ministarstvu obrane, istaknuvši pritom da će Hrvatska nastaviti ispunjavati svoje obveze u NATO-u kao odgovorna članica koja pridonosi međunarodnoj sigurnosti, stoji u priopćenju.

Uskoro nas očekuje summit u Madridu gdje će se prihvatiti novi strateški koncept za koji vjerujemo da će biti u skladu s trenutačnim sigurnosnim okruženjem, ali će također pokazati smjer djelovanja Saveza u bliskoj budućnosti, rekao je Banožić i dodao da Vlada podupire NATO-ovu politiku proširenja na nove članice, a posebno one koje dijele vrijednosti Saveza.

Švedska i Finska nedavno su podnijele službeni zahtjev za primanje u NATO. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović smatra da Hrvatska njihov ulazak treba uvjetovati reformom izbornog zakona u BiH gdje su, kaže, Hrvati godinama izloženi izbornim manipulacijama. Na sastanku Banožića i Bauera razgovaralo se o situaciji u Ukrajini, jačanju NATO-a, stanju na zapadnom Balkanu, sudjelovanju hrvatskih vojnika u operacijama te o opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske.

Hrvatska ima mnogo razumijevanja za ukrajinski narod te će nastaviti podržavati i pomagati Ukrajini. Republika Hrvatska podupire nastojanja Bosne i Hercegovine na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama, istaknuo je Banožić.

Bauer je Hrvatskoj čestitao 31. obljetnicu vojske, pa kazao da mu je velika čast biti u našoj zemlji. U jugoistočnoj Europi, regiji od velikog značenja za NATO, Hrvatska je lider i ima vodeću ulogu, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!