Banožić za HRT: Hrvatska dobila najbolju opciju - za najmanje novaca

28.05.2021.

19:48

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

default error photo

Danas se obilježava Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske. Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održalo se svečano postrojavanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. HRT-ov reporter Petar Vlahov kazao je za središnji Dnevnik HTV-a kako je iz Kranjčevićeve poslana poruka da svi hrvatski građani mogu biti ponosni na Hrvatsku vojsku, koja je izrasla u modernu vojsku po svim standardima NATO-a. 

Vlahov je dodao kako je prije točno 30 godina tadašnji državni vrh na čelu sa prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom obećao hrvatskom narodu da nikada više neće biti "goloruki".

Ministar obrane Mario Banožić rekao je za HRT-ov Dnevnik odmah nakon svečanog postrojavanja kako Republika Hrvatska kreće u modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Istaknuo je kako su mnoge Vlade do sada odgađale modernizaciju, a Vlada Andreja Plenkovića upustila se u rješavanje tog problema.

Banožić je poručio kako 2024. godine ističu materijalni resursi hrvatskih borbenih zrakoplova, te bi time Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, kao i Hrvatska vojska izgubili svoju borbenu spremnost koju su teško stekli u Domovinskom ratu.

Ministar obrane kazao je kako su sva relevantna tijela podržala odluku da Hrvatska nabavi višenamjenske borbene avione - francuski Rafale. Cijela procedura nabave borbenih zrakoplova odvijala se transparentno, te je Hrvatska dobila najbolju opciju - za najmanje novaca dobila je najbolje opremljen avion.

Banožić je kazao kako će 2024. godine Hrvatska imati dovoljno osposobljenih pilota i tehničkog osoblja za stavljanje aviona u upotrebu.

Ministar obrane rekao je kako su temelje Hrvatske vojske usadili hrvatski branitelji, koji su bili hrabri i željeli su stvoriti državu.

Cijeli razgovor poslušajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!