10:42 / 28.05.2021.

Autor: HRT

Hrvatska odabrala francuski Rafale

Vlada je izabrala francuski višenamjenski borbeni avion

Vlada je izabrala francuski višenamjenski borbeni avion

Foto: HRT / IMS

Hrvatska je u procesu nabave višenamjenskih borbenih aviona odabrala francuski Rafale. Trenutačnim hrvatskim avionima MiG-21 vijek trajanja istječe 2024., a naše će nebo nakon toga nadzirati 10 francuskih jednosjeda i 2 dvosjeda. Njihova ponuda, vrijedna 999 milijuna eura, bila je najpovoljnija od četiri pristigle.

Ugovor bi s Francuskom trebao biti potpisan do kraja godine, a Hrvatska bi zrakoplove obročno trebala otplatiti do 2025. Od 2024. na nebu iznad Hrvatske letjet će novi borbeni zrakoplov - francuski Rafale. Eskadrilu koja će čuvati hrvatski prostor činit će njih 12 - 10 jednosjeda i 2 dvosjeda.

Hrvatska će nabavom 12 Rafalea u najnovijem standardu F3-R raspolagati najnaprednijem borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe, a današnjom odlukom ne ostvarujemo samo najveću investiciju u hrvatske oružane snage od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira i sigurnosti hrvatskih građana, rečeno je na sjednici.

Odabir je, ističe premijer Andrej Plenković, cjenovno najpovoljniji i dugoročno najbolje rješenje. Novim višenamjenskim borbenim avionom, istaknuo je, stječemo sposobnost koja za sljedećih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske, što je najbolji jamac mira. 

Vlada je razmotrila pristigle ponude Sjedinjenih Američkih država, Švedske, Francuske i Izraela te zaključila da je ponuda Francuske najbolja. Ugovor bi s Francuskom trebao biti potpisan do kraja godine, a Hrvatska bi zrakoplove obročno trebala otplatiti do 2025. Francuska ponuda uključuje obuku pilota, simulatore, naoružanje i jednogodišnje jamstvo.

Ugovor bi s Francuskom trebao biti potpisan do kraja godine, a Hrvatska bi zrakoplove obročno trebala otplatiti do 2025.

Hrvatska odabrala francuski Rafale

Hrvatska odabrala francuski Rafale

Foto: HRT / IMS

- Između ostalog jedini je od 4 ponuđena koji ima mogućnost nadzvučnog superkrstarenja. Može podnijeti najviše tereta, devet i pol tona, i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim, rekao je premijer, dodavši da će ga Hrvatska dobiti u najnovijem standardu F3-R, uvedenom 2018. 

Premijer Plenković pojasnio je i da se Francuska ponuda pokazala najboljom, jer za najpovoljniji iznos novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion. Ponuda u vrijednosti od 999 milijuna eura, koja će se ostvariti kroz ugovor između dviju vlada, najpovoljnija je i pruža najbolju obročnu otplatu, koja neće ni na koji način usporiti ulazak hrvatske u euro-područje, rekao je.

Zahvalio je svim zemljama koje su poslale ponude i pohvalio ih što su gotovo dvije godine čuvali tajnost postupka od nacionalnog interesa.

Podsjetimo, na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz odabrani Rafale, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

Uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona novije generacije očuvat će se, između ostalog, tradicija lovačkog borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

- Partnerstvo s državom, a ne s proizvođačem aviona, istaknuo je, dodavši da će ugovor biti strateški sporazum te će stvoriti dugoročnom političku obrambenu i ekonomsku povezanost s državom ponuditeljem zbog složenosti opremanja, operativne uporabe i ukupnog održavanja sposobnosti borbenog zrakoplovstva.

Plenković je dodao da ćemo nabavom Rafalea osigurati mnogo djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta na kopnu, moru i u zraku, steći moćno strateško sredstvo odvraćanja i tako podići nacionalnu sigurnost na razinu koju nikada nismo imali. Premijer je naglasio da će nabava osnažiti položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europske unije te će time Hrvatska prvi put doseći 2 posto BDP-a izdvojenih za jačanje svojih obrambenih sposobnosti, što je cilj svih članica NATO-a.

Dolazak zrakoplova očekuje se početkom 2024.

- Očekujemo da zrakoplovi dođu u Hrvatsku početkom 2024., rekao je Plenković.

Na pitanje novinara hoće li svih 12 zrakoplova biti isporučeno odjednom, kazao je da će dolaziti sukcesivno, ali u vrlo kratkom vremenskom roku. Ponovio je da obročna otplata ni na koji način neće usporiti ulazak hrvatske u eurozonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!