14:12 / 08.10.2018.

Autor: M.M./HRT

Barić: U znanstvenoj zajednici nema mjesta političkom podmetanju

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj imamo registriranu tvrtku koja se bavi prodajom maturalnih i diplomskih radova no postoje i oni koji se bave prodajom akademskih radova. O ovoj temi razgovarali smo sa Sanjom Barić, s Pravnog fakulteta u Rijeci.
U Hrvatskoj imamo registriranu tvrtku koja se bavi prodajom maturalnih i diplomskih radova, no postoje i oni koji se bave prodajom akademskih radova. O ovoj temi razgovarali smo sa Sanjom Barić, s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Naravno da je to nemoralno i neprihvatljivo, ali druga je priča pravna regulacija. Kad imate trgovačko društvo u kojem piše da pomaže u pripremi radova teško je dokazati što oni doista rade, rekla je profesorica Barić. 

Istaknula je da je Sveučilište u Rijeci u rujnu 2017. podiglo kaznenu prijavu protiv te firme, te da je primorsko-goranska policija utvrdila da nisu uspjeli doći do dovoljno dokaza kojima bi se takve radnje podvele pod kazneno djelo. Teško je dokazati što je kazneno djelo zato što morate dokazati da se radi o potpuno istom radu i o radu koji je student predao profesoru pa je onda student stekao određene bodove i to pretvoriti u novac i onda tvrditi da je to kazneno djelo prijevara.

Dodala je da im je općinsko državno odvjetništvo uručilo četiri CD-a s podatcima u kojima su radovi, imena i prezimena studenata. Sada na temelju toga možemo postupati kao Sveučilište i utvrditi jesu li to naši studenti ili studenti nekih drugih Sveučilišta i pokrenuti određene stegovne postupke.

Na pitanje ima li takvih primjera u EU Barić je rekla da takvi primjeri postoje u zemljama koje još nisu u EU – Crna Gora ili naši drugi jugoistočni susjedi.

Dodala je da je osnovni problem što konkretno to trgovačko društvo i dalje stoji na popisu poslodavaca student servisa Sveučilišta u Zagrebu gdje se normalno jedan student Sveučilišta u Zagrebu može zaposliti.

Nikako to nema veze s politikom. Da netko spada u jednu ili drugu stranku pa jedan drugome podmeću. Pravila struke su pravila struke i tu nema političkih podvala. Kada netko kaže meni politički namještaju, a u pitanju su optužbe za plagijat, to je jako sumnjivo. Znanstvena zajednica, ako ništa drugo, počiva na objektivnosti, dokazima i pravilima i tu nema mjesta političkom podmetanju, zaključila je profesorica Barić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!