Barilić za Dnevnik HTV-a: Došlo je do propusta stručnih radnika

05.04.2021.

19:16

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

default error photo

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je Upravni nadzor Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike utvrdilo da je došlo do propusta stručnih radnika koji su vodili predmet. 

"Dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku obitelj"

Dodala je kako je samim time odgovoran i ravnatelj ustanove u Novoj Gradiški. Barilić je naglasila kako je utvrđeno da dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku iz udomiteljske obitelji. Poručila je da će Komora utvrditi jesu li socijalna radnica i psihologinja pogriješile odnosno jesu li radile po pravilima struke. Kazala je da se nada da će rezultati stići u što kraćem roku.

Barilić: Postoji skup faktora na koje treba obratiti pozornost 

Barilić je rekla da postoji skup faktora na koje treba obratiti pozornost da se djeca iz udomiteljski obitelji vrate u svoju biološku obitelj.

- Tu se radi o okolnostima od strane roditelja, ali i o okolnostima od strane djeteta, istaknula je.

Dodala je da se okolnosti od strane roditelja gledaju primjerice kakav je odnos među njima, je li utvrđeno nasilje u obitelji dok je dijete bilo kod udomitelja, je li u to vrijeme bilo problema s ovisnošću ili je još uvijek.

Barilić je rekla kako okolnosti od strane djeteta su vrlo bitne, recimo je li dijete stvorilo čvrstu emocionalnu vezu s udomiteljskom obitelji, te što znači za dijete povratak u biološku obitelj. Kazala je kako treba zatražiti i od drugih nadležnih sustava određene činjenice, te na temelju svih relevantnih činjenica treba donijeti odluku.   


"Ne treba generalizirati da cijeli sustav ne funkcionira"

Ponovila je da djevojčica nije trebala biti vraćena u biološku obitelj, ali da je to odluka pojedinca. Poručila je kako ne treba sada generalizirati da cijeli sustav ne funkcionira odnosno da loše radi, jer cijeli sustav ne donosi takve odluke.

- Ovdje imamo jedan tragičan događaj koji se dogodio sa smrtnim ishodom, međutim, to je konkretna situacije gdje su stručni radnici napravili propust, poručila je ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku "Udomitelje treba više uključivati u odluke"

Barilić se nije složila s konstatacijom da se udomitelje ništa ne pita.

- Ako se posao u centru za socijalnu skrb kvalitetno radi, onda podrazumijeva da ćete pitati udomiteljsku obitelj kako protječu susreti i druženja s biološkom obitelji djeteta. Jesu li uočili nešto što je neobično, kakva je povezanost djeteta i njegovo ponašanja prema biološkim roditeljima. Tako da bi trebalo od udomitelja saznati informaciju je li dobro da se dijete vrati u svoju biološku obitelj, naglasila je. 

"Prava roditelja ne smiju biti iznad prava djeteta"

Barilić je istaknula da ona uopće nema dvojbe, kako prava roditelja ne smiju biti iznad prava djeteta.

Dodala je kako u ovom slučaju je došlo do toga da prava roditelja budu iznad prava djeteta, ali da se takvo što ne smije više događati. 

Barilić: Ide se u strukturne promjene

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku kazala je kako se novim zakonskim prijedlogom ide u strukturne promjene što se tiče organizacije rada centara za socijalnu skrb, ali ne samo njih već i obiteljskih centara.

Istaknula je kako će se po novim zakonskom prijedlogu odvojiti obiteljski centri od centara za socijalnu skrb. Dodala je da u tome vidi kvalitetne pomake, te da treba raditi na osvješćivanju javnosti na nasilje u obitelji.

Poručila je kako građani trebaju prijavljivati nasilje ako ga čuju ili vide.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!