09:58 / 05.04.2021.

Autor: I. Magušić Dumančić, M. Jozinović/Dnevnik/IMS/B.A./HRT/Hina

Organi preminule djevojčice idu u Njemačku i Mađarsku

Bolnica u Klaićevoj

Bolnica u Klaićevoj

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Od sinoć, ispred dječje bolnice u Klaićevoj, građani ostavljaju cvijeće, svijeće i plišane igračke, opraštajući se tako od dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koja je preminula nakon što su je, sumnja se, biološki roditelji mjesecima zlostavljali i tukli. Njezini će organi biti donirani u Njemačku i Mađarsku, čime će se spasiti životi više djece.

Intenzivistički tim Klaićeve bolnice predvođen ravnateljem Goranom Roićem poručio je kako je učinjeno sve da se spasi život teško ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice koja je jučer podlegla ozljedama.

Kako je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila Margareta Jozinović, Roić je jutros potvrdio da je formalno-pravna procedura za donaciju organa uspješno provedena. O tome se oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

- Eksplantacijski postupak je u tijeku. U sklopu međunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sustava Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj, priopćili su.

Ispred zagrebačke Klinike za dječje bolesti građani od sinoć pale svijeće, ostavljaju cvijeće i igračke za preminulu dvoipolgodišnju djevojčicu koja se od srijede borila za život. Podsjetimo, djevojčica je dovezena iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka zlostavljala te joj je nanijela teške ozljede. Roditelji su u istražnom zatvoru, a pokrenuta je procedura doniranja organa djevojčice. 

- Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti gdje će biti sigurnija i sretnija nego ovdje, poručio je Roić.

Uz Roića je u pratnji bio intenzivistički tim koji se, kazao je, danonoćno od primitka pacijentica brinuo i skrbio o njoj.

- No, nažalost, priroda ozljeda bila je preteška i unatoč mjerama nije se moglo više učiniti, dodao je.

Istaknuo je da je prije same eksplantacije organa bilo potrebno provesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, jučer uspješno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatora za transplantacijski program, s Eurotransplantom čiji je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

Kondža: Učinili smo sve

- Proveli smo sve mjere intenzivističkoga liječenja. Rezultat je, nažalost, takav, tragičan, rekla je Karmen Kondža, pedijatrica u Jedinici intenzivnog liječenja.

Dodala je kako je djevojčica koja je imala tragičan život možda učinila da se osvijesti socijalna briga o onima koji su ranjivi.

- Ona će donirati organe i spasit će neke druge živote. Učinili smo sve, rekla je također Kondža.

Među brojnim porukama ispred bolnice poruku preminuloj djevojčici ispred bolnice su ostavile i djevojke koje su i same prošle kroz sustav udomiteljstva. To ih je motiviralo na osnivanje inicijative za unapređenje položaja udomljene djece.

- Da se oforme timovi koji će se sastojati od medicinskog djelatnika, psihologa, socijalnog radnika koji rade na terenu i idu u nenajavljeni nadzor, a ne u najavljeni, kao što je to do sada bilo, rekla je Antonija Skender iz Inicijative "Moramo vam nešto reći", čije će predstavnice sutra primiti i premijer Andrej Plenković.

Konkretne promjene traži i inicijativa Spasi me koja se sutra sastaje s ministrom Aladrovićem.

- Zajednički nazivnik svih ovih slučajeva je tolerancija sustava i tolerancija društva na obiteljsko nasilje, forsiranje biološke obitelji, bioloških roditelja, i stavljanje prava nasilnika na roditeljstvo ispred prava djece na zaštitu od nasilja. Mi imamo i danas jako puno obitelji gdje su odlukama sudova, preporukama Centara za socijalnu skrb, djeca dodijeljena na skrb nasilnicima, ili moraju ostvarivati kontakt s nasilnicima, čak i onda kad djeca to ne žele, rekla je Ana Pecotić, Inicijativa #spasime.

Promjene žele i udomitelji. Svakodnevno svjedoče susretima djece s njihovim biološkim roditeljima.

- Roditelji dolaze često u alkoholiziranom stanju, da roditelji prave nered, da prijete, kaže Dubravka Čordašev, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Iako ih udomitelji pokušavaju tješiti, u djeci ostaje velika praznina.

- Dijete naravno da nakon nekoliko dana ponovno želi ići, zaboravi to sve. Jer, smještajem djeteta u udomiteljsku obitelj, njemu uvijek ostaje čežnja, dodala je Čordašev.

Oglasila se i Komora socijalnih radnika. Izrazili su žaljenje zbog smrti djevojčice, ali upozoravaju da inicijative poput spasi me pozivaju na linč i kažnjavanje socijalnih radnika.

Roditelji djevojčice su u istražnom zatvoru - istraga je u tijeku, a o njoj ovisi i na koji način će se kvalificirati kazneno djelo. Iz Inicijative "Moramo vam nešto reći" - upozoravaju, sustav je zakazao i reforma se mora dogoditi što prije.


- Da se napravi reforma koja se obećaje već 20 godina, da se oforme timovi koji će se sastojati od medicinskog djelatnika, psihologa i socijalnog radnika koji rade na terenu i idu u nenajavljeni nadzor, a ne najavljeni, kao što je to do sada bilo, rekla je Antonija Skender iz inicijative.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!