16:26 / 29.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Bartulica: Vlada odgovara hrvatskom narodu, a ne dioničarima Pfizera

Stjepo Bartulica

Stjepo Bartulica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica zapitao je zašto je Hrvatska naručila cjepiva protiv COVID-a za šest milijardi kuna ako nema interesa za cijepljenje. Poručio je da Vlada odgovara hrvatskom narodu, a ne dioničarima Pfizera.


- Često ističem da ono što radi Europska komisija nije nužno uvijek u interesu Hrvatske i da premijer Andrej Plenković previše vjeruje ljudima u Bruxellesu i odlukama koje se donose u ime svih nas. To sigurno vrijedi i za mnoge stvari u pandemiji, pa i za broj naručenih doza cjepiva', rekao je Stjepo Bartulica na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Izvijestio je kako je uputio dopis ministru zdravstva Viliju Berošu s pitanjem koliko je Hrvatska naručila cjepiva do kraja 2023. godine, jer ako je točno da je Europska komisija osigurala otprilike pet milijardi doza, to upućuje da Hrvatska računa na oko 40 milijuna doza.

Bartulica upozorava da ne znamo po kojoj cijeni su naručena cjepiva, a po nekim izračunima to može biti do šest milijardi kuna. 

- To su tri Pelješka mosta, poručio je i dodao da javnost ima pravo znati pod kojim uvjetima i kako su donesene takve odluke.

- Ako znamo da je djece mlađe od 10 godina cijepljeno manje od 1%, a djece između 10 i 15 godina otprilike 4%, postavlja se pitanje koga će se cijepiti, tko će se cijepiti i što će biti s viškom cjepiva, rekao je.

Poručio je da Vlada odgovara hrvatskom narodu i poreznim obveznicima, a ne dioničarima Pfizera i ostalih kompanija i zatražio hitne odgovore na ta pitanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!