Šibensko-kninska županija - interes za cjepivom protiv gripe manji nego ranije

29.03.2022.

07:00

Autor: Ana Štrelov/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Interes za cjepivom protiv gripe manji nego prijašnjih godina

Interes za cjepivom protiv gripe manji nego prijašnjih godina

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U Šibensko-kninskoj županiji raste broj oboljelih od gripe. Interes za cjepivom manji je nego prijašnjih godina. Uz gripu, pojavila se i flurona - istovremeno oboljenje od gripe i COVID-a 19. Stručnjaci napominju kako je najbolja zaštita cijepljenje protiv obje bolesti, kao i daljnje pridržavanje epidemioloških mjera.

Dosad je prijavljeno 300 slučajeva gripe u županiji, a točan uvid imaju u Zavodu za javno zdravstvo. 

- Još možemo očekivati dosta oboljelih, sad je pitanje hoće li njihov liječnik istestirati i prijaviti baš kao gripu pošto je klinička slika slična kao s mnogim drugim virozama pa čak i s COVIDOM, Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije ZZJZ-a Šibensko-kninske županije.

Prošle godine gripa nije ni zabilježena, pa se mnogi ove nisu ni cijepili. No ne prijete samo COVID i gripa već i flurona - istovremeno oboljenje od ta dva virusa. Srećom zaražena je tek nekolicina u županiji.

- Obično se radi o mlađim dobnim skupinama, o djeci. To je i za očekivati s obzirom da su djeca neimuna protiv većine tih virusnih respiratornih oboljenja, ističe Parat Baljkas.

Pa napominju još jednom - distanca, maske i cjepivo najbolji su načini zaštite od virusnih bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!