Politički sraz Bauka i Habijana nakon varaždinskih izbora

17.04.2023.

10:37

Autor: Studio 4/HRT/IMS/A.V.

Politički sraz Bauka i Habijana nakon varaždinskih izbora

Politički sraz Bauka i Habijana nakon varaždinskih izbora

Foto: HTV / HRT

Izvanredni izbori za Gradsko vijeće u Varaždinu na kojima je pobijedio SDP, izmjena izbornih jedinica, novi problemi u pravosuđu kada su u pitanju plaće sudaca i odnos predsjednika Milanovića prema nekim sucima neke su to od tema o kojima su za Studio 4 govorili saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk i Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a. 

- Čestitam SDP-u na ostvarenom rezultatu. Što se tiče HDZ-a, mi smo ostali na ostvarenom rezultatu koji smo imali na redovnim izborima 2021. godine. Možda nema sad smisla spominjati, ali samo 2 glasa su nam falila do četvrtog mandata. Ako pogledamo sadašnji sastav Gradskog vijeća, možemo vidjeti da su zastupljene samo dvije ozbiljne stranke. Svi ostali politički akteri bilježe veliki pad, rekao je Damir Habijan. 


- S obzirom na to da imamo gradonačelnika iz redova SDP-a i s obzirom na to da SDP ima apsolutnu većinu od 12 mandata, očekujem da će krenuti ispunjavati sve ono što su u predizbornoj kampanji obećali. Sada više nema izgovora. 


Ono što je obilježilo izbore u Varaždinu je vrlo niska izlaznost. Arsena Bauka to nije iznenadilo. Kaže da je to uobičajeno za izvanredne izbore. 


- Što se tiče rezultata na izborima, pokazuju se barem dvije stvari. Prva je da je bila loša odluka opozicije da rušenjem proračuna izaziva izvanredne izbore, a druga da su građani Varaždina uvjerljivo pozitivno ocijenili rad gradske uprave koja je dobila njihovo povjerenje na izborima 2021. godine. 


Komentirali su i izjavu Peđe Grbina da mu se premijer Plenković "sve više gadi". 


- Ne čude me ocjene koje dobiva Hrvatski sabor i politika općenito. Očito su te granice dotakle ne dno nego otišle i ispod dna. Čudi me stoga kad se oporba ponekad nađe povrijeđena i traži zaštitu kada se u javnom prostoru koristi ovakvim narativom pa dobije odgovor, ali moram reći da taj odgovor nije nikad na toj razini. 


- Retorika ovisi i o drugoj strani. Imam i ja retoričku figuru o tome gdje je granica - do INA-e sam mislio da je granica ispod milijarde ali sad vidim da je iznad milijarde. Tako da se pitanje granice može na puno mjesta odabrati. Radi se o jednoj malo ili puno oštrijoj retoričkoj figuri u izražavanju nezadovoljstva nečijom politikom. I svatko bira ovisno o trenutku i situaciji. Predsjednik stranke svakako je imao razloga da izabere nezadovoljstvo, zaključio je Bauk. 


Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!