11:55 / 09.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Bauk: Jučer smo na DSV-u odlučili skinuti imunitet sucima

Arsen Bauk

Arsen Bauk

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnik SDP-a i član Državnog sudbenog vijeća Arsen Bauk rekao je da je USKOK u utorak prijepodne uputio prijedlog Državnom sudbenom vijeću za skidanje imuniteta trojici osječkih sudaca, za lišenje slobode i određivanja pritvora.


- DSV je na jučerašnjoj sjednici donio odluku da se dvojici imunitet skine jednoglasno dok je za trećeg odluka donesena većinom glasova. Većina u DSV-u smatrala je da će o određivanju pritvora u konačnici odlučivati sudac, rekao je Bauk.

Rekao je da je on jedan od dvoje članova DSV-a koji su bili protiv.

- Smatrao sam da zahtjev nije dobro obrazložen, trebala je doći dopuna. Stvari koje se navode USKOK-u su bile poznate dugo, a oni su nakon određenog broja mjeseci odlučili djelovati. Ocijenio sam da treba USKOK dopuniti zahtjev, pojasnio je.

Dodao je da se u zahtjevu USKOK-a navodi ono što je Mamić objavljivao na Facebooku ili što se moglo čitati u medijima. 

- Vjerojatno je veći dio i rekao u svom iskazu u USKOK-u, koji je vjerojatno te navode provjerio pa vjerojatno ima i dodatne dokaze za Mamićeve navode. Zahtjev je imao samo tri stranice, to je bila stvar pitanja povjerenja u USKOK, objasnio je Bauk.

Ono što je dobro, istaknuo je, jest da do samog uhićenja ništa nije izašlo u javnost.

- Tu ipak možemo reći da stvar više-manje funkcionira. A kako pravosuđe funkcionira, dovoljno govori činjenica da je Zdravko Mamić na slobodi, a suci koji su ga osudili u pritvoru. To je trenutno stanje u Hrvatskoj, a svatko može izvlačiti svoje zaključke, rekao je.

Mostov Nikola Grmoja ističe da nismo mogli znati koliko je istina u onome što je iznosio bjegunac od hrvatskog pravosuđa Mamić, ali, dodaje, ako su USKOK i državne institucije krenule u tom smjeru očito je da gdje ima dima, ima i vatre. Ovo pokazuje kakvo je stanje u hrvatskom pravouđu i da imamo suce na koje se može na takav način utjecati i za koje postoji sumnja da su primili mito, istaknuo je.

- Iz ovoga je vidljivo da nisu političari najodgovorniji za stanje u pravosuđu jer su samo dva zastupnika u Državnom sudbenom vijeću, a suci imaju dvotrećinsku većinu, što pokazuje da politika nije jedini problem. Uostalom, ovdje je riječ o moćniku, nogometnom menadžeru koji, ako je podmićivao suce, to nije činio sa snagom politike iza sebe nego je snagom svog novca utjecao i na politiku i na pravosuđe. To pokazuje da mi imamo deklaratornu neovisnost hrvatskog pravosuđa, ali da je pitanje koliko naši suci imaju integriteta i koliko su zapravo neovisni, mišljenja je Grmoja.

Mamića je pozvao da se ne zaustavi samo na onima koji su mu potrebni kako bi dokazao svoju nevinost nego neka se okrene prema onima koje je sve ove godine podmićivao.

- To je začarani krug utjecaja poduzetnika na politiku i političke odluke. Nisam maknuo politiku iz fokusa odgovornosti, ali ako maknemo političare iz DSV-a, nećemo riješiti probleme hrvatskog pravosuđa, upozorio je.

Grmoja smatra da treba "pročešljati" sve sudove i imovinu sudaca. Naglašava i da se Mamića ne može nazivati reformatorom pravosuđa jer to znači da ako nekoga podmićuješ pa upadneš u probleme, onda prozivaš suce koje si podmićivao. Njemu današnja uhićenja pogoduju zbog njegove presude, a reforma pravosuđa bi bila kada bi Mamić priznao kome je sve iz HDZ-a dao novac, je li možda financirao bivše predsjednike i predsjednicu, koga je sve na različitim pozicijama u Hrvatskoj podmićivao i s kim je bio u kontaktu, zaključio je potpredsjednik Mosta.

Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta mišljenja je da "nikako nije dobro da nam bjegunac pred hrvatskim zakonima i pravosuđem kroji reformu pravosuđa". Već duže vrijeme, ne samo mi iz oporbe, nego i investitori upozoravaju da je reforma pravosuđa itekako nužna jer je to jedan od čimbenika zbog kojeg investicije zaobilaze Hrvatsku, napomenula je.

Jučer smo i na Odboru za pravosuđe vidjeli da, kada se samo malo zagrebe u pravosuđe, odmah se svi dignu na zadnje noge i očigledno mnogima odgovara trenutačna situacija, a to za Hrvatsku i našu gospodarsku situaciju nikako nije dobro, smatra Vučemilović.


Stranka GLAS: Zdravo pravosuđe samo ako nema HDZ-a na vlasti


- Sve dok imamo HDZ na vlasti, nema boljeg pravosuđa, niti boljeg ičega. Stranka koja je sve institucije izobličila do neprepoznatljivosti ne može više voditi ovu državu ako želimo van s dna na koje smo zalijepljeni, ocjenjuju u toj stranci i dodaju kako sve dok HDZ dobiva 30 % glasova na izborima, nemamo se čemu nadati, poručila je stranka GLAS.


Uhićenje sudaca pokazuje, ističu, da je hrvatsko pravosuđe potpuno zaglibilo i tone u sve dublju kaljužu, dok sve europske statistike godinama pokazuju da smo zemlja s najmanjim povjerenjem u pravosuđe, kako među građanima i tvrtkama, tako i među samim ljudima koji rade u pravosuđu.


- Desetljeća korupcije, nerada, a povrh svega, služenja interesima HDZ-ove vlasti, dovelo je hrvatsko pravosuđe u katastrofalno stanje i možemo bez pretjerivanja reći da za hrvatske građane nema pravde niti im država može garantirati da će na hrvatskim sudovima njihova prava biti poštovana i zaštićena, smatraju u GLAS-u.


To ide na dušu HDZ-u koji već 30 godina "gradi koruptivne mreže u svim institucijama pa tako i u pravosuđu" te je "potpuno suludo" očekivati da će taj isti HDZ provesti reforme potrebne za spas i funkcioniranje hrvatskih institucija. Kako to izgleda kad se interesi HDZ-a sukobe s Ustavom i pravnom državom, najbolje se vidi na primjeru izbora predsjednice Vrhovnog suda, navodi se u priopćenju GLAS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!