17:46 / 27.03.2019.

Autor: Jozo Ćurić/HRT

Bavarci istražuju ubojstvo Đure Zagajskog

-

-

Foto: - / -

Istodobno, na kaznu doživotnog zatvora osuđeni bivši agenti državne sigurnosti - Josip Perković i Zdravko Mustač - u istočnim njemačkim zatvorima čekaju izručenje u hrvatski zatvor.
Na današnji dan prije 36 godina u Muenchenu je pronađeno tijelo hrvatskog emigranta Đure Zagajskog. I njega je, kao i Stjepana Đurekovića, ubila UDBA. Njihovi ubojice, izvršitelji na terenu, nikad nisu uhićeni. Istodobno, na kaznu doživotnog zatvora osuđeni bivši agenti državne sigurnosti - Josip Perković i Zdravko Mustač - u istočnim njemačkim zatvorima čekaju izručenje u hrvatski zatvor.

Svirepo ubojstvo Đure Zagajskog na rubu Muenchena još nije dobilo sudski epilog. Uz Stjepana Đurekovića tada se medijski borio protiv komunističke Jugoslavije, a sin Robert istraživao je zatim godinama okolnosti i Udbinu špijunsku mrežu.

Njemačka policija 80-tih godina radila je savjesno, postoje dokumenti i tragovi, iako su iz Udbinih i još nekih arhiva u Hrvatskoj nestali, skriveni su, ili ukradeni mnogi dokumenti.

Osamdesetih Jugoslavija naređuje atentate u Bavarskoj i ubijaju Đuru Zagajskog i Stjepana Đurekovića, a teško ranjavaju Luku Kraljevića. Udbina ubojstva hrvatskih emigranata danas istražuju njemački policijski odjeli, koji su zaduženi za borbu protiv terorizma. 

Slijedi li poslije presude i izručenja Perkovića i Mustača doba velikog zaborava? Mogu li Udbini izvršitelji Đurekovićeva i drugih ubojstava u Njemačkoj sada mirno spavati? Kad to pitamo, s nekoliko mjesta u Bavarskoj dobivamo slične odgovore: kažu, ubojstva ovdje ne zastarijevaju. Prema nekim procjenama, samo suđenje u Muenchenu stajalo je njemačku državu oko milijun i pol eura. Nijemci sada žele biti sigurni, da će oni koji su osuđeni i nakon izručenja izdržavati kaznu zatvora, bez ikakvih pogodnosti i olakšica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!