Bebić: Deset godina sam izvan Sabora i nimalo mi ne nedostaje

10:23 / 08.10.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRTJ.L.

Luka Bebić

Luka Bebić

Foto: HRT / HTV

Dan je Hrvatskog sabora. Na današnji dan 1991. Sabor je donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom. Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora, kazao je u Studiju 4 da je prošlo 30 godina od povijesnih odluka. Sjeća se, kaže, kao da je bilo jučer.  

- Hrvatska je prošla velik, zahtjevan put, ostvarila najvažnije planove - stvorila državu, vojsku, diplomaciju, postala članica EU-a, NATO-a i niza drugih međunarodnih asocijacija. Hrvatska ide naprijed, zadovoljan sam svime što je postignuto, naglasio je. 

Smatra da je ova 30. godišnjica nešto na što treba podsjećati, njegovati, proučavati i biti ponosan.

Ocijenio je da se teško mogu uspoređivati tadašnji i sadašnji sazivi Sabora, jer svaka generacija ima svoje izazove i zahtjeve. Najviše mu smeta to što se stalno zamjera da se ništa nije postiglo.

- Ne treba diskvalificirati sve, treba priznati dobre prijedloge, bez obzira otkuda dolaze. Vlada treba prihvaćati dobre zahtjeve oporbe, a oporba priznati ono što Vlada dobro radi, rekao je.

Na pitanje nedostaje li mu Sabor, kazao je da je izvan Sabora 10 godina i da mu ni najmanje ne nedostaje. 

- Pratim, ali ne intenzivno. Drago mi je kada se nešto dobro postigne, treba cijeniti interes hrvatske države i naroda. 

Mlađim generacijama poručio je da se trebaju podsjećati odakle smo pošli i kamo smo došli te pritom stvarati budućnost i razvojne planove, jer su nove generacije uvijek one koje idu naprijed.

- Treba priznati i pohvaliti sve ono što je dobro i prihvaćati što predlažu ne samo oni koji su stvarali hrvatsku državu i branili je, nego i oni koji se sada rađaju i žele prosperitet zemlje i naroda, poručio je. 

Smatra da Gordan Jandroković dobro vodi Sabor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!