Beljak: Dok je Stožer političko tijelo, jasno da postoje otpori sa svih strana

28.12.2021.

16:21

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

"Dok je Stožer političko tijelo, jasno da postoji otpor"

"Dok je Stožer političko tijelo, jasno da postoji otpor"

Foto: Studio 4/Marko Lukunic / HRT/PIXSELL

Epidemiološke mjere ne bi smjele biti političko pitanje, kazao je u HTV-ovom Studiju 4 Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i dodaje da je za to da premijer Andrej Plenković još jednom pokuša sazvati sastanak s političkim strankama kako bi se možda postigao kompromis oko tih mjera. Nisam za uvođenje strožih mjera, ali sam za to da se napravi tijelo koje bi bilo nadpolitičko, nadstranačko i koje bi sve stranke podržavale. Smatra da je Nacionalni stožer političko tijelo i da zato postoje otpori, a da najekstremniji otpor pruža MOST. 

MOST-ov referendum

Premijer Plenković najavio je moguće izmjene zakona koji regulira referendum i referendumske inicijative, ponukan zadnjim prikupljanjem potpisa referendumske inicijative MOST-a vezane za COVID potvrde i odluke o epidemiološkim mjerama koje bi po njima trebao donositi Hrvatski sabor. Beljak podupire ideju o izmjeni zakona o referendumu. Misli da je to nužno jer je referendum, kaže, najveća tekovina demokracije. Sada je nejasno tko i na koji način skuplja potpise, koji broj potpisa - to treba regulirati, naglašava Beljak. Nada se da će izmjenom zakona to biti regulirano na moderan način i da se neće poslije svakog referenduma postavljati pitanja. Referendum je legitiman, samo je pitanje jesu li određena pitanja koja se postavljaju u redu, naglasio je.

Tko financira MOST?

Pojašnjavajući izjavu o financiranju MOST-a kazao je da se to ne odnosi samo njih te da se u Hrvatskoj "preslikao američki model financiranja, lobiranja političkih opcija". 

- Činjenica je da imate saborske zastupnike koji javno govore "Viktor Orban je naš prijatelj". Što to znači? Kome je Orban prijatelj, Hrvatskoj? Orban ima u svom uredu kartu "Velike Mađarske". I Hrvatska je na toj karti. Koje to hrvatske interese zastupa Orban? To su očito ljudi koji imaju političke veze s Orbanom. Dogodilo nam  se to da uspjeh političke stranke ovisi o količini novaca koju stranke imaju. Ako imate veliku količinu novaca otpočetka, kao što to ima MOST, onda netko stoji iza toga, izjavio je Beljak. 

Epidemiološke mjere


Napomenuo je da nije za postrožavanje epidemioloških mjera, već za to premijer Andrej Plenković još jedanput pokuša napraviti sastanak s političkim strankama gdje bi se eventualno postigao kompromis oko toga.

- Mjere ne bi smjele biti političko pitanje. Nažalost, zahvaljujući Plenkoviću i HDZ- u na prošlogodišnjim izborima, pretvorile su se u političko pitanje. Sjetite se, "HDZ je pobijedio koronu". Naravno da mu opozicija tada nije trebala, jer je na temelju toga dobio izbore. Nisam za uvođenje strožih mjera, ali sam isto tako da se napravi tijelo koje bi bilo nadpolitičko, nadstranačko, i koje bi sve stranke podržavale kao takvo. Stožer je političko tijelo. Jasno je da tada postoje otpori sa svih strana, a najekstremniji otpor pruža MOST, dodaje Beljak.

Godina dana od potresa

Osvrnuvši se na činjenicu da je prošlo godinu dana od strašnih potresa na Banovini te obnovu razorenih područja, Beljak je istaknuo da je "cjelokupan sustav civilne zaštite uništen 1990. godine".

- Samo pogledajte kako se to rješavalo u Banjaluci, ili u Skopju nakon potresa, odnosno kako se to tada rješavalo, tko je to radio i kojom brzinom, a kako se rješava sada. Sustav civilne zaštite nije nikakvo naslijeđe komunizma, to je naslijeđe uređenog sustava, koji kada se dogodi elementarna nepogoda, poplava ili potres - spreman je za reagiranje. Smijali smo se akcijama "Ništa nas ne smije iznenaditi". To je ukinuto i svi ti programi školovanja i educiranja od malih nogu. Onda se dogodio potres, a za to nije bilo odgovora. Imate stotinu zakona koji su kontradiktorni jedni drugima, i naravno da je onda problem vladajućima, ali i bilo kome u tom sustavu, izjavio je. 

Beljak je govorio i o poziciji opozicije u Hrvatskom saboru, saborskom Poslovniku, HSS-u, Marijani Petir, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, SDP-u, ljevici, Hrvoju Zekanoviću i samostalnom izlasku HSS-a na izbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!