Beljak: Glasanje o obuci ukrajinskih vojnika pobjeda je RH; Zekanović: Poraženi su oni koji su glasali protiv

17.12.2022.

10:51

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Krešo Beljak i Hrvoje Zekanović

Krešo Beljak i Hrvoje Zekanović

Foto: HRT / HTV

Hrvatska neće na svom teritoriju obučavati ukrajinske vojnike, odlučio je jučer Hrvatski sabor. Za tu je odluku trebala dvotrećinska većina, odnosno glas 101 zastupnika. Konačni rezultat bio je - 97 zastupnika za misiju i 10 protiv.

Mnogi su politički analitičari to protumačili kao poraz premijera Andreja Plenkovića u Saboru od predsjednika Zorana Milanovića koji je među prvima osporavao takvu nakanu HDZ-ove vlade i vladajuće većine u Saboru.

Takvo glasanje Krešo Beljak (HSS) tumači kao pobjedu Republike Hrvatske i interesa velike većine hrvatskih građana. 

- Hrvatska se svrstala u red zemalja koje gledaju svoj interes. Nikada nismo osporavali da je u ratu Rusija agresor i da je Ukrajina napadnuta, rekao je Beljak, te dodao da smo imali i još imamo permanentni sukob u neposrednom susjedstvu. Mislim da je hrvatski interes prije svega mir. Velika je opasnost da se taj rat prelije na naše granice i mislim da bi se Hrvatska trebala držati daleko koliko može od tog sukoba. Nije potrebno uvlačiti se još više, već smo se dovoljno uvukli. I mislim da je jučerašnja odluka Hrvatskog sabora pobjeda Hrvatske, kazao je Beljak.

Hrvoje Zekanović (Hrvatski demokršćani) rekao je da ga je jučer bilo sram s kim već nekoliko godina sjedi u saborskim klupama.

- Nevjerojatno mi je da od 54 zastupnica i zastupnika nije bilo još nekoga tko bi stao na stranu razuma, svjetla i pravde. No ipak moram naglasiti da je velika većina zastupnika izabrala ono logično, glasala je za obuku ukrajinskih vojnika, rekao je, i dodao da su, prema njegovu mišljenju, poraženi oni koji su glasovali protiv te odluke. Pokazali su kukavičku i slugansku politiku. Neki su to zbog straha napravili, neki su slijepo slušali Milanovića, a neki jer ne razumiju. Oni koji su glasali protiv, to su napravili jer ne vole trenutačnu vladajuću garnituru. 

Odgovarajući na pitanje zašto HDZ nije povukao glasanje o toj temi ako nije bio siguran da ima dovoljnu većinu ili se možda namjerno ustrajalo na tome kako bi se pokazalo da u našoj politici imamo "rusofile", Zekanović je rekao da mu je drago što se glasalo i što je došlo do razotkrivanja tko je tko.

- Gospodin Beljak je vjerodostojan. On je svoju teoriju zastupao cijelo vrijeme. Naglasit ću da je iz dijela spektra koji je krajnja ljevica. Žao mi je što drugi dio ljevice, a to su SDP i Zeleno-lijevi blok, nisu glasali za ovo. U kuloarima se može čuti da bi svi oni podržali ovo. Nisu glasali isključivo jer bi napravili nešto protiv Milanovića. I naposljetku imamo tzv. desnicu u kojoj se natječu tko će biti luđi, tko će biti radikalniji i tko će pokazati veći rusofilski stav, e da bi time naudili Plenkoviću, kazao je, među ostalim, Zekanović.   

Beljak napominje da se Hrvatska ne nalazi na krajnjem zapadu Europe, nego u susjedstvu BiH koja ima duboko podijeljeno i neregulirano društvo.

- Ondje postoje snage koje jedva čekaju da dođe do nekakva rata. U Srbiji postoje snage koje žele revidirati proces otprije 30 godina. Zar nam treba Putin u Srbiji ili u BiH, odnosno u Republici Srpskoj. Zar nam trebaju neredi na Kosovu? Stranci malo razlikuju Hrvatsku od Kosova. Pukne li jedna bomba na Kosovu, to znači 10% slabiju turističku sezonu u Hrvatskoj, rekao je Beljak.

Zekanović je kazao da se noćas u Moskvi slavilo i da je Putin otvorio šampanjac zajedno s Lavrovom. Ali Hamnei je slavio, Asad je slavio, a slavili su i Vučić i Dodik zato što je devet zastupnika glasalo protiv Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!