15:26 / 14.12.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Benčić: Odluka o COVID potvrdama ide na Ustavni sud

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska zastupnica Kluba zeleno-lijevog bloka (ZLB) Sandra Benčić izvijestila je u utorak da su prikupili 34 potpisa zastupnika za podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti odluke o COVID potvrdama.

Kao što smo i najavili, upućujemo zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o COVID potvrdama Ustavnom sudu, ne zbog sadržaja, odnosno COVID potvrda kao takvih, nego načina donošenja takve odluke, izjavila je Benčić u Saboru.


Smatra da se sve odluke kojima se ograničavaju ljudska prava za vrijeme pandemije, a koja se smatra izvanrednim stanjem, moraju donositi dvotrećinskom većinom u Saboru, odnosno po članku 17. Ustava.


Da smo od početka djelovali na takav način, uspjeli bismo na bolji način stvoriti jaču društvenu koheziju i konsenzus oko cijepljenja, ocijenila je Benčić dodavši kako očekuje od Ustavnog suda da bude čuvar Ustava.


Za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti potrebni su potpisi petine zastupnika, a Klub zeleno-lijevog bloka prikupio ih je 34 i to zastupnika klubova SDP-a, Socijaldemokrata, IDS-a, Centra i GLAS-a te HSS-a i RF-a, navela je Benčić.


Najavila je da su spremni zatražiti ocjenu ustavnosti i postupka donošenja izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zarazih bolesti kojima se propisuju kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje COVID potvrda, a o kojem će Sabor glasovati u srijedu.


Tražimo i da se o kaznama za COVID potvrde odlučuje dvotrećinskom većinom i u slučaju da to neće biti tako, spremni smo tražiti ocjenu ustavnosti postupka odnosno glasanja, da zakon nije izglasan potrebnom većinom, rekla je Benčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!