Koronavirus: 3071 novozaraženi, 56 preminulih

07:54 / 14.12.2021.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slaven Branislav Babic/Ivo Cagalj / PIXSELL/Shutterstock

U posljednja 24 sata zabilježen je 3.071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21.396. Među njima su 2.253 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih 315 na respiratoru. Preminulo je 56 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 657.726 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 11.722 preminulo, ukupno se oporavilo 624.608 osoba od toga 3.200 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 18.937 osoba.

Do danas je ukupno testirano 3.591.136 osoba, od toga 10.315 u posljednja 24 sata. Zaključno s 13. prosinca 2021. utrošeno je 4.406.837 doza cjepiva, a cijepljeno je 54,94% ukupnog stanovništva, odnosno 65,51% odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 20.605 doza cjepiva, a od toga je 2.458 osoba cijepljeno prvom dozom. S 13. prosincem 2021. godine 2.229.626 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.046.615 osoba (1.863.337 osoba cijepljeno s dvije doze te 183.278 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 60,33% odraslog stanovništva.

Gledano po županijama, najviše novih slučajeva do podneva su prijavile Osječko-baranjska, Istarska i Šibensko-kninska županija. U Šibeniku je i dalje velik interes za cijepljenje. U sportskoj dvorani na Baldekinu timovi Doma zdravlja cijepe osobe koje se odazovu na javni poziv. Na raspolaganju su sve vrsta cjepiva, a najviše građana dolazi do drugu i docjepnu dozu.

Ovaj tjedan počinje cijepljenje djece od 5 do 12 godina. U Zagrebu će početi preksutra. Djeca predškolske dobi mogu se cijepiti kod pedijatra, a ona koja idu u školu, u školskoj ambulanti. Roditelji ih na cijepljenje mogu naručiti telefonski ili putem aplikacije Terminko.


Sandra Baranović iz Zavoda za kiruršku onkologiju Klinike za tumore Zagreb u HTV-ovom "Studiju 4" komentirala je liječenje i prevenciju tumora u vrijeme pandemije. Kazala je da su pred novim valom pandemije, što se tiče onkoloških bolesnika, spremniji nego u prvom valu te da se to vidi u svakodnevnoj kliničkoj praksi.

Istaknula je i da ljude uvijek treba motivirati na preglede, prvenstveno kad su u pitanju tumori. Osvrćući se na koronavirus i podatke o broju zaraženih i preminulih kazala je da je za konkretan podatak za karcinome potreban ipak duži period. 

- Za maligne tumore se gleda petogodišnje preživljenje. Tad ćemo imati prave statističke podatke. Na temelju kliničke prakse sigurno će biti više umrlih od karcinoma jer se javljaju s uznapredovalim stadijem, kazala je Baranović. 

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka podnijet će Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti uvođenja COVID potvrda. Prikupili su 34 potpisa, a priključilo im se još pet saborskih klubova. Tvrde da se takve odluke trebaju donositi dvotrećinskom većinom u Saboru. 

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić upozorio je na prijetnje medicinskom osoblju koje provodi cijepljenje. Još je jednom pozvao policiju da vrijeđanje i prijetnje upućene liječnici na prosvjedu u Bjelovaru 9. prosinca, ispred Županijskog zavoda za javno zdravstvo - okarakterizira kao kazneno djelo, a ne prekršaj.

- Zgroženi slučajem iz Bjelovara, antivakserskim napadom na liječnicu iz Zavoda za javno zdravstvo, tražili smo od policije postupanje, krim istraživanje i podizvanje kaznene prijave. Mišljenja smo da se radi o kaznenom djelu, rekao je Krešimir Luetić, predsjednik HLK.

Njemačka - počinje cijepljenje djece

U Njemačkoj ovoga tjedna počinje cijepljenje djece od 5 do 11 godina koja već imaju neki zdravstveni problem. Cijepljenje ne počinje isti dan u svim njemačkim saveznim državama - od danas se cijepe djeca u Schleswigu Holsteinu i Bremenu.

video thumb

Slovenija -  potvrđen prvi slučaj omikron varijante koronavirusa

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze omikron varijantom kornavirusa, a trend smirivanja epidemije je prošli tjedan usporio, te se zato u kratkom vremenu ne treba očekivati popuštanje protuepidemijskih mjera, istaknuo je ministar zdravstva Janez Poklukar.

Britanski premijer Boris Johnson suočen je s pobunom među zastupnicima svoje Konzervativne stranke koji su nezadovoljni vladinim prijedlogom novih restriktivnih mjera. Riječ je o odredbama o radu od kuće, nošenju maske na javnim mjestima, samoizolaciji i široj primjeni COVID potvrda. Kasnije večeras parlament će glasovati o tim mjerama kojima Johnsonova vlada želi suzbiti širenje nove omikron-varijante koronavirusa. Više od 40 posto slučajeva zaraze u Londonu odnosi se na omikron-varijantu i očekuje se da će postati dominantna.


Afrika bi mogla 70% svog stanovništva cijepiti tek do kolovoza 2024., pokazuju predviđanja koja je iznijela Svjetska zdravstvena organizacija, pozivajući još jednom na ubrzavanje kampanje kako bi se spasili mnogi životi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!