Saborski zastupnici o snimci nasilja nad migrantima

07.10.2021.

17:19

Autor: M.Š./HRT

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Foto: HTV / HRT

Snimke na kojima maskirani muškarci udaraju migrante policijskim palicama komentirali su i saborski zastupnici. 

Ranije se na ovu temu oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Ministar Božinović najavljuje i obećaje istragu već peti ili šesti put. Takve smo snimke imali prilike gledati od različitih stranih novinarskih kuća, koje su radila istraživanja. Jedina reakcija koju smo imali od državnog vrha jest da će se istražiti. Jesmo li dobili ikada detaljno izvješće? Mi u Hrvatskoj imamo situaciju gdje netko protjeruje ljude preko granice, primjenjujući pritom nezakonitu silu. Radi se o ljudima koji nemaju obilježja hrvatske policije. Vrijeme je da se jasno kaže što se događa na hrvatskim granicama, istaknula je Sandra Benčić

Nikša Vukas

Nikša Vukas

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Situaciju s migrantima komentirao je i bivši tajnik SDP-a, a koji je izbačen iz stranke, saborski zastupnik Nikša Vukas.

- Snimke su zabrinjavajuće i onakvo je ponašanje nedopustivo prema bilo kome. Policija mora do zadnjega detalja istražiti ovaj slučaj, a onda da nas izvijeste pa ćemo onda relevantno moći komentirati ovu situaciju.

Najavljuju da će kada dobiju izvješće donijeti odluku o sazivanju ili nesazivanju saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, po pitanju odnosa prema migrantima.

- Ovakvo se ponašanje ne smije tolerirati prema bilo kome, dodaje. 

Hrvoje Zekanović

Hrvoje Zekanović

Foto: HTV / HRT

- Meni je najstrašnija spoznaja da netko nesmetano ulazi u Hrvatsku. Gdje hoće, kad hoće i radi što hoće. To je stravična spoznaja. Hrvatska policija radi svoj posao, Moram reći da bilo kakvo premlaćivanje i ne samo migranata, ne dolazi ovdje u obzir. To je nedpustivo. Ovdje se mora vidjeti tko ovdje mlati, snimka je dosta nejasna, nije transparentna. Ne govoimo o ključnom problemu, a to je da godinama tisuće i tisuće migranata ulaze bez ikakve kontrole. Upitao bih gospođu Benčić što bi ona napravila kada bi u njezin stan, njezinu kuću ili dvorište, ulazili ne samo migranti, nego bilo tko, izjavio je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović

Šokantne videosnimke koje pokazuju iznimnu brutalnost prema migrantima na hrvatskoj granici ne mogu nas i ne smiju ostaviti ravnodušnima, poručili su u četvrtak iz GLAS-a i dodali kako ministar  Božinović mora hitno izdati zapovijed o humanom postupanju.

Zaštita europske granice težak je i odgovoran posao, ali moramo ga biti u stanju obavljati u skladu sa zakonima, pravilima, poštujući ljudska prava i načela humanosti. Jer ako nismo, onda ne pripadamo u tu Europu koja se upravo zbog svega toga ujedinila, stoji u priopćenju GLAS-a.

Upozoravaju o kako su hrvatske institucije tu da štite sigurnost hrvatskih i europskih građana, ali ni u kom slučaju ne smiju taj posao obavljati tako da gaze upravo one vrijednosti zbog kojih čuvanje europske granice ima smisla.

Ministar Božinović stalno ponavlja, i to prilično nesigurno, da nema zapovijedi da se s migrantima postupa brutalno. Pravo pitanje je ima li zapovijedi da se postupa humano. To je zapovijed koju ministar mora hitno izdati, i to jasno, nedvosmisleno i putem svih dostupnih kanala, poručuju iz GLAS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!