Benčić za jednokratni porez na ekstraprofite naftnih kompanija

06.06.2022.

16:01

Autor: P.F./HRT

Sandra Benčić u Oporbenom zarezu

Sandra Benčić u Oporbenom zarezu

Foto: Oporbeni zarez / Hrvatski radio / HRT

U emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez voditeljice i urednice Sanje Rabuzin-Pavić gostovala je koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić. Među ostalim, komentirala je intervenciju Vlade u cijene goriva.

Benčić je rekla kako na rast cijena goriva Vlada mora reagirati kako bi zaštitila građane s manjim i prosječnim primanjima jer rast cijena goriva svaki budžet dovodi u ugrozu. Takav rast cijena ima ozbiljan inflatorni domino efekt jer rastu i cijene drugih proizvoda. 

- Međutim, postoji i druga strana tog problema. To što radi naša Vlada rade i neke druge vlade u Europskoj uniji, smanjuju trošarine i marže na gorivo. Rezultat toga jest da su naftne kompanije utrostručile svoje profite u prvom kvartalu 2022. u usporedbi s prethodnim godinama. INA je imala rast dobiti u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prošlu godinu više od 1000%. U odnosu na 2019. kao godinu prije pandemije rast je od 400%. Mnogi ekonomski stručnjaci kažu da se odricanjem proračunskih prihoda od trošarina prihod dajemo naftnim kompanijama koje imaju abnormalne profite te ih zapravo stimuliramo da ostaju u krugu rasta cijena. To nije dugoročno dobro i održivo, objasnila je Benčić.

- Neke druge zemlje, primjerice Velika Britanija i SAD, pripremaju jednokratni porez na ekstraprofit naftnih kompanija, objasnila je te dodala kako će ozbiljne zemlje manjak od trošarina nadoknaditi takvim porezom naftnim kompanijama.

- Zbog svjetske krize i rata u Ukrajini dobile su dosad neviđeni rast profita. To je krajnje nemoralno i ekonomski loše, neki imaju toliko gotovine da ne znaju što bi s njome pa je isplaćuju u obliku dividendi dioničarima koji kupuju dobra, usluge, nekretnine i uzrokuju rast cijena te time dolijevaju ulje na vatru inflacije.

- Osim smanjenja trošarina treba razmisliti o vaučerima za socijalno ugrožene građane, treba iz NPOO-a usmjeriti sredstva da se financiraju investicije u javni prijevoz te da se subvencionira javni prijevoz na svim razinama kako bi smanjili potrebu za gorivom u nekom dijelu, istaknula je Benčić te dodala da novac tako ne bi završavao u džepovima naftnih kompanija.


Cijela emisija:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!