15:23 / 11.05.2020.

Autor: HRT

Bernardić: Stožer je političko tijelo iza kojeg se skriva Vlada

-

-

Foto: - / -

Pojasnio je kako je u hrvatskoj potrebna promjena modela funkcioniranja, razvoja gospodarstva i funkcioniranja državne uprave. Njihov je program njihovo ime - potpuni RESTART Hrvatske.
S Mostom se nikada nije pregovaralo i Krešimir Beljak je demantirao napise Večernjeg lista, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" urednice Sanje Rabuzin-Pavić komentirajući napise u kojima se navodilo da je razgovarao o širokoj predizbornoj koaliciji s Mostom.

- Mi smo simbolično izabrali Dan Europe za predstavljanje naše koalicije jer je u Hrvatskoj potrebna promjena, dodao je osvrčući se na predstavljenje nove koalicije RESTART.

Pojasnio je kako je u hrvatskoj potrebna promjena modela funkcioniranja, razvoja gospodarstva i funkcioniranja državne uprave. Njihov je program njihovo ime - potpuni RESTART Hrvatske.

- Naš zadatak će biti da u sljedećem razdoblju srežemo broj ministarstava, neefikasnu državnu upravu, broj općina i gradova, digitaliziramo našu zemlju kako bi Hrvatska bila bliža građanima, dodao je.

Smatra kako je to borba protiv korupcije koja je ljudima uništila i ukrala budućnost. Protiv nje će se boriti, najavio je, beskompromisno - promjenom zakona, oštrim kaznama, reformom pravosuđa.

- Ključna je i nova paradigma ekonomskog rasta, dodao je pojašnjavajući kako se u ovoj krizi pokazalo da Hrvatska nije samodostatna u poljoprivredi, nemamo industriju i ne možemo živjeti samo od turizma.

- Treba dići poljoprivrednu proizvodnju, kreativnu industriju, izvoz, porezno rasteretiti rad i poticati investicije, smatra.

SDP je spreman na izbore kada god da budu

Na pitanje zašto im je Most neprihvatljiv koalicijski partner, Bernardić kaže da je Most desnica, a oni su ljevica. Dodaje kako razgovaraju  s brojnim jakim pojedincima, sljedeći tjedan potpisuju koaliciju sa županom Bjelovarsko-bilogorske županije, a ta će koalicija biti još i šira.

Dodaje kako ih iz HDZ-a napadaju jer se boje gubitka izbora.

Komentirao je i koaliciju s IDS-om s kojom je, kaže, uvijek ona uvijek bila strateška u dvije Vlade, ne vidi razloga da i sada ne bude tako, a ostavio je otvorenu mogućnost da koaliraju prije ili nakon izbora.

Uvjeren je da će SDP imati najjače liste, o imenima će kada za to dođe vrijeme. Dodao je da u SDP-u ima mjesta za sve one koji žele raditi u interesu građana.

Što se tiče izbora, kaže da čuje svakakve špekulacije, kaže da premijer Andrej Plenković pokazuje kako nema stav o tome jer nije decidirano rekao kada bi izbori mogli biti.

- Epidemiološki uvjeti se moraju steći. SDP je spreman na izbore kada god da budu, dodao je.

Smatra skandaloznu izjavu Krunoslava Capaka da će građani moći na izbore s maskama, a ne mogu do primjerice ljekarne.

- To je skandalozna izjava, to pokazuje da su oni spremni na sve ne bi li interes svoje stranke stavili ispred interesa i zdravlja građana. To je potpuno nedopustivo, dodaje.

Bernardić: "Plenković nikada ne donosi odluke"

Komentirao je koliko odluke Stožera mogu utjecati na kampanju i na same izbore, kaže da se Stožer demaskirao, pokazalo se kao političko tijelo, ušli su u sferu neepidemioloških odluka, već onih koje se tiču života građana i  postali su političko tijelo iza kojeg se skriva Vlada.

- Budući da Plenković ne želi donositi odluke, jer on nikada ne donosi odluke, skriva se iza virusa, Povjerenstva ili nečeg drugo, tu odluku je prepustio Stožeru. Vidite da je stožer ušao u zonu da donosi odluke o ograničavanju slobode kretanja,  prisluškivanju mobitela i neke druge odluke koje nemaju veze s vezom, dodao je.

SDP je, kaže Bernardić, jako zabrinulo što je Vlada prvu informaciju o koronavirusu imala 8. siječnja. Pita se zašto ranije nisu krenule pripreme i rigoroznije mjere da se ne dozvoli da se virus proiširi. Smatra da je to zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u - dan nako su te rigorozne mjere stupile na snagu.

Bernardić kaže da u SDP-u vjeruju u istinu i sve što govori, iza toga stoji istina.

- Mi u SDP-u imamo odgovornost prema ljudima koji su nas birali da stvari nazivamo pravim imenom, dodaje.

O popuštanju mjera

Danas je počelo s popuštanjem mjera, neki učenici su se vratili u škole, smatra da je Vlada pogriješila o puštanju djece u školu i roditelji su s pravom zabrinuti. Oni su predložili da se za ovu godinu odgodi državna matura jer ne vide načine na koje bi se ona mogla održati. Smatra da ju Plenković i ministrica Blaženka Divjak forsiraju, što izaziva strah kod roditelja i djece.

Zakon o sprječavanju "koronaprofiterstva"

Mjere koje je SDP predlagao tijekom koronakrize Vlada nije prihvatila, kaže da se Vlada sakrila iza Stožera, ali nisu se sakrile neke radnje njihovih suradnika. Pojašnjava kako se provode sporne javne nabave, što naziva "koronaprofiterima" zbog čega je u proceduru poslan Zakon o sprječavanju "koronaprofiterstva.

Dodaje da će proći koronakriza i virus, ali problemi koje Hrvatska ima će postati puno dublji i puno veći.

Obnova Zagreba

Bernardić kaže da su on i Gordan Maras dan nakon potresa zahtijevali da se donese poseban zakon kako bi se ljudima obnovili domovi i omogućili alternativni smještaj. Nakon 50 dana Vlada nije učinila ništa.

Naveo je primjer poplave u Gunji kada je SDP-ova Vlada promptno reagirala, praktički u par dana donijela novi zakon i obnovila domove. Iza te obnove su se kasnije vukli repovi, Bernardić kaže da ima ikakve sumnje, to bi već procesuiralo Državno odvjetništvo.

Kako ocjenjuje ovaj mandat Sabora?

Kaže da se odvijala neviđena politička korupcija - prebjezi koji su podržavali Vladu ne bi li za to nešto dobili. Smatra da se time trebalo baviti Državno odvjetništvo, a i građani su nezadovoljni.

- Protiv korupcije ćemo se boriti beskompromisno, borit ćemo se kroz pooštravanje kazni, ali i mijenjanje zakona. To je rak-rana koja je u Hrvatskoj uništila budućnost, smanjila je šanse naše zemlje za uspjeh, smanjuje mogućnost za investicije (...) da nije bilo te rak rane korupcije, koja je obilježila posljednje 4 godine Vlade, građani bi sasvim sigurno živjeli bolje, imali bi veći standard i ne bi bilo toliko iseljavanja, dodaje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!