07:39 / 15.09.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Bernardića nisu nagovorili na ostavku

Foto: arhiva, Matija Habljak/PIXSELL

Foto: arhiva, Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nastavak razgovora u istom sastavu najavljen je za sutra. A u ponedjeljak bi se na Iblerovu trgu trebala održati zajednička sjednica Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a.
Članovi Predsjedništva SDP-a okupili su se na sastanku na tajnoj lokaciji izvan Zagreba. Uže vodstvo stranke, koje je do sada podupiralo Davora Bernardića, tražilo je od njega da dobrovoljno odstupi. Nakon četverosatnog neformalnog sastanka, na kojem je bio i sam Bernardić, čini se kako se ništa nije dogodilo.

Nastavak razgovora u istom sastavu najavljen je za sutra. A u ponedjeljak bi se na Iblerovu trgu trebala održati zajednička sjednica Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a. To upućuje na Bernardićevo uvjerenje da će se uspjeti zadržati na predsjedničkom mjestu u stranci, a pretpostavlja se da će Bernardić na tom sastanku pokušati dogovoriti realizaciju zaključka Predsjedništva SDP-a iz srpnja po kojem bi od Arsena Bauka preuzeo vođenje SDP-ova parlamentarnog Kluba.

Nakon konspirativnog sastanka na kojemu su se, prema neslužbenim informacijama, okupili članovi Predsjedništva koje se nije svrstavalo među pučiste poput Zlatka Komadine, Rajka Ostojića, Ive Jelušića, Franka Vidovića, Predraga Matića i još nekolicine te tajnika Nikše Vukasa i Davorka Vidovića, nitko nije odgovorao na telefonske pozive i poruke. Stigla je tek jedna poruka od jednog sudionika sastanka koja je glasila: "Stanje redovno, ništa posebno, nastavlja se u nedjelju".

Prema neslužbenim informacijama iz redova članova Predsjedništva koji su podržavali Bernardića, prije sastanka kolala je informacija da je zadatak da potakne apel Bernardiću da odstupi dodijeljen Jelušiću. Jelušićev argument, prema najavama, bio bi briga za SDP i loš položaj stranke u javnosti na što upućuju istraživanja stranačkih i rejtinga političara te potrebu konsolidiranja stranke što nije moguće u postojećim okolnostima, s Bernardićem na liderskoj poziciji.

Ukoliko Bernardić ne odstupi mogla bi se pokrenuti procedura smjene propisana Statutom, a prođe li, dužnost v.d. predsjednika SDP-a preuzeo bi Komadina. Nejasno je i što će biti sa sjednicom Kluba zastupnika koju je za utorak najavio još uvijek aktualni predsjednik Arsen Bauk, a na kojoj je, prema neslužbenim informacijama, Klub za novog predsjednika trebao izabrati Peđu Grbina. Čak dvije trećine članova Kluba potpisalo je pismo kojim traže odlazak Bernardića s predsjedničke dužnosti, pa se nevjerojatnim čini da bi ga podržali za predsjednika Kluba.

Bude li Bernardić inzistirao na tom rješenju, prema tumačenju njegovih bliskih suradnika za to, iako propisano Statutom, nije potrebno glasanje u Klubu nego samo dopis predsjedniku Sabora da on preuzima tu dužnost. U slučaju takva scenarija, u redovima pobunjenika kao vrlo vjerojatna spominje se mogućnost raskola u SDP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!