Beroš: 36 novih bolesnika, ukupno 418

25.03.2020.

08:10

Autor: B.A./HRT

default error photo
Božinović je rekao da se naši životi mijenjaju i da će se sve više morati organizirati prema stručnim uputama epidemiologa
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je jutros na konferenciji Stožera civilne zaštite da od jučer u 16 sati imamo 36 novih bolesnika od koronavirusa u Hrvatskoj, što čini ukupno 418 bolesnika. Beroš je također prozvao "zlonamjerne pojedince" koji situaciju s manjkom zaštitne opreme prikazuju lošijom nego što jest, spomenuvši pritom "petu kolonu". Potpredsjednik Vlade Davor Božinović poručio je da se naši životi mijenjaju i da će se sve više morati organizirati prema stručnim uputama epidemiologa, ne za sljedećih par tjedana, nego za puno duže razdoblje.

Učinjeno je 3392 testiranja, a na respiratoru je deset bolesnika, od kojih sedam u Zagrebu, dva u Osijeku i jedan u Rijeci, rekao je Beroš.

- Prosječna dob bolesnika na respiratoru je 61 godina. Većina njih ima druge bolesti i kronični su bolesnici, rekao je Beroš.

Dodao je da nema značajnijeg pogoršanja zdravstvenog stanja niti jednog od drugih bolesnika.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da imaju više od 2000 kontakata, 20.000 osoba u samoizolaciji te 150 osoba u karanteni, od kojih su 102 hrvatski državljani.

- Od ukupno testiranih 12 posto je pozitivnih, prosječna dob je 49,24, dakle relativno mlađa, odnosno srednja životna dob. 57 posto su muški i 43 posto su žene. Što se tiče zdravstvenog sustava, u ovom trenutku imamo 15 bolničkih liječnika koji su pozitivni - jedan liječnik obiteljske medicine, pet specijalizanata koji su zaposleni u bolnicama, sedam medicinskih sestara i jedan medicinski biokemičar koji radi u laboratoriju, rekao je Capak.

Brigadni general Boris Zdilar rekao je da kontingent HV-a u Litvi ima tri pozitivna pripadnika, a četvrti je u procesu testiranja. 39 pripadnika je stavljeno u samoizolaciju pod jako dobrim uvjetima, imaju zasebne sanitarne čvorove i ne koriste iste prostore.

- Oni imaju blaže simptome i za sada nema problema s komplikacijama, rekao je Zdilar.

Govoreći o situaciji u Osijeku Capak je rekao da se ondje obrađuju dva žarišta.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je međunarodni zračni promet praktički stao, a unutarnji promet komercijalnim letovima je minimiziran pa će se ići u smjeru zatvaranja komercijalnih linija. Međutim, zračne luke osim dubrovačke će ostati otvorene za slučaj slijetanja letova koji su nužni.

- Ali što se tiče komercijalnog prometa, to će se ukinuti, rekao je Božinović.

Komentirajući gužve u javnom prijevozu ZET-a Božinović je rekao da je razgovarao s dogradonačelnicom Zagreba te da misli da je jutros bolja situacija. Dodao je da treba provesti to da u prve jutarnje linije mogu ući samo zdravstveni djelatnici i policija jer oni moraju prvi doći na posao.

Capak je rekao da je HZJZ jučer uz pomoć Imunološkog zavoda proizveo 2500 briseva, a tijekom današnjeg dana će ih biti završeno 5000. Što se pak tiče manjka zaštitne opreme, na tome se intenzivno radi, dodao je.

Beroš je, govoreći o manjku zaštitne opreme, rekao da ga ljuti ponašanje zlonamjernih pojedinaca koji naglavašaju to pitanje. Dodao je da situacija nije optimalna, ali da je daleko bolja od one koja se zlonamjerno prikazuje.

- Dobio sam informaciju da su pojedini liječnici namjerno sklanjali zaštitnu opremu s polica da bi prikazivali stanje kao loše. U svakom ratu postoji peta kolona, želim poručiti svima da maksimalno radimo na nabavi zaštitne opreme, rekao je Beroš podignuvši glas.

Dodao je da se čuo s kolegama iz Francuske i Švicarske te da je situacija svugdje loša, ali je osudio zlonamjerno prikazivanje situacije lošijom. Pitao je ravnatelje domova zdravlja gdje su bili i jesu li nabavljali opremu kad su prema svim domovima zdravlja prije nekoliko mjeseci išle upute da se moraju pobrinuti za zaštitnu opremu.

- Situacija nije tako loša kako se prikazuje, poručio je Beroš.

Božinović je rekao da mjere u Hrvatskoj daju određene rezultate, ali da se ne smijemo ni trenutka opustiti niti podcijeniti neprijatelja s kojim se nosimo. U kineskoj provinciji Hubei došlo je do popuštanja mjera, ali ne u Wuhanu gdje je počela kriza. U trenutku kad nemaju novozaraženih cijela Kina živi pod posebnim režimom sličnim ovome što u Hrvatskoj imamo danas, rekao je, dodavši da nam to govori da se moramo organizirati prema uputama.

- Svi moramo shvatiti, ako je tako u Kini, gdje nema širenja zaraze i gdje je poseban režim života, to je potvrda onoga što smo rekli više puta - naši životi se mijenjaju i oni će se sve više morati organizirati prema stručnim uputama epidemiologa, ne za sljedećih par tjedana, nego za puno duže razdoblje. Upute epidemiologa moraju postati nulti zakon za svaku profesiju, za svakoga od nas, rekao je Božinović.

Beroš je novinarima rekao da nije dobro neke izjave izvlačiti iz konteksta i da Božinović nije medicinar. Dodao je da su optimisti i da se nadaju da će epidemija jenjavati kao i u Kini, ali da ne žele biti nespremni.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović uvodno je na jutrošnjoj konferenciji rekao da je, što se tiče potresa u Zagrebu, jučer navečer bio jedan jačine 3,2 po Richteru, najjači u zadnjih 24 sata. Nakon njega uslijedio je još jedan jačine 2,2 i do jutros je bilo još šest potresa jačine između 1 i 2 što je, kako je rekao, očekivano.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!