12:38 / 18.02.2021.

Autor: M.M./HRT

Beroš: Za tjedan dana ćemo znati je li zaista riječ o brazilskom soju

Vili Beroš uoči sjednice Vlade 18.2.2021.

Vili Beroš uoči sjednice Vlade 18.2.2021.

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade komentirao je pojavu brazilskog soja koronavirusa u Hrvatskoj. Rekao je da je detektirana jedna od mogućih mutacija koje karakteriziraju ne samo brazilski već i južnoafrički i britanski soj virusa. Istaknuo je da je sekvencioniranje cijelog genoma u postupku, te da ćemo za tjedan dana imati potpunu informaciju. 

- Kad je riječ o brazilskom soju on je s obzirom na svoje ponašanje, ekvivalent britanskoj soju, a manje je virulentan od južoafričkog. To je jedna mutacija na proteinu šiljku (spike) na položaju E484K koja se nalazi u svim sojevima, te je nemoguće u ovom trenutku reći radi li se o brazilskom, južnoafričkom ili britanskom soju ili će možda biti i neka hrvatska varijanta mutacija virusa, rekao je ministar Beroš.

Dodao je i da je bitno da nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na egzaktnije širenje epidemije, te da se nadam da neće biti ništa važno.

Vezano uz moguću nabavku ruskog cjepiva Sputnjik V Beroš je rekao kako se "paralelno vozi na dva kolosjeka".

- Imamo dva načina - čekati odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), koje će biti krajem travnja ili početkom svibnja, ili poput nekih drugih država dozvoliti HALMED-u da na osnovu evaluacije određene dokumentacije dozvoli interventni uvoz. Mi paralelno vozimo na oba kolosjeka jer nam to daje mogućnost procjene što je bolje i sigurnije za hrvatske građane, rekao je Beroš.

Nove mogućnosti nabavke ruskog cjepiva promišljaju se jer ne znamo hoće li redovito stizati ugovorene doze cjepiva, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!