19:20 / 23.06.2020.

Autor: T.V./Tema dana/IMS/HRT

Beroš: Ako dođe do povećanja broja oboljelih naš će odgovor biti drugačiji

-

-

Foto: - / -

Trend rasta novih oboljelih, i to manje od dva tjedna do parlamentarnih izbora, u Temi dana komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Opet je narastao broj novozaraženih koronavirusom. Od jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 30 novih slučajeva - najviše u posljednjih mjesec i pol. Nijedan u Zadru. Međutim, uznemirenost je potaknula vijest iz Beograda gdje je potvrđeno da su zaraženi Novak Đoković i njegova supruga, s kojima su se mnogi Zadrani družili prošli tjedan. Buknulo je novo žarište u samostanu u Đakovu. Zaraženo je deset časnih sestara.

Medić: Preporuke na moru, kao i za bilo gdje drugdje
Novo žarište u Đakovu: "Građani mogu biti mirni"
Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu

Trend rasta novih oboljelih, i to manje od dva tjedna do parlamentarnih izbora, u Temi dana komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Činjenica jeste da smo se svi malo opustili jer je epidemiološka situacija u Hrvatskoj bila iznimno dobra. Dugi period bez novooboljelih doprinijeo je da smo se svi malo opustili što nije dobro jer virus je još oko nas. Pridržavanje epidemioloških mjera koje zasigurno doprinose zaustavljanju širenja virusa su od iznimne važnosti, poručio je.

Beroš je pohvalio brzu epidemiološku reakciju u Zadru.

- Oni su svojim djelovanjem identificirali sve one koji su bili u mogućim kontaktima s oboljelima. Činjenica da je Đoković pozitivan svakako će njima značiti temelj za postupanje u nešto drugačijem svjetlu. Njihov posao je identificirati sve one građane koji su bili u kontaktu dužem od 15 minuta, koji su bili u direktnom bliskom kontaktu s Đokovićem jer sada se i prema njima moraju određene epidemiološke mjere odrediti, rekao je Beroš.

Objasnio je zašto premijer Andrej Plenković ne mora u samoizolaciju iako je bio u direktnom kontaktu s Novakom Đokovićem.

- Ne, ni za koga u Hrvatskoj ne vrijede posebna pravila. HZJZ je izdao jasno priopćenje o tom događaju u kojem navodi zašto i kako se prema nekome postupa. I jučer smo tijekom dana objašnjavali što znači bliski kontakt, koje su vremenske odrednice i fizičke odrednice o kojima ovisi određivanje mjera. Dakle, prema premijeru se postupa kao prema svakom drugom hrvatskom građaninu i mislim da je tu stav epidemiološke struke potpuno jasan, naglasio je Beroš.

Kaže da se za definiciju bliskog kontakta i mogućnosti zaraze uzima znanstveno utemeljeno i istraživački evaluirano ponašanje.

- Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti je dao jasnu definiciju što je to bliski kontakt i kada je netko ugrožen s mogućnošću razvoja korona virusne infekcije ako je ranije bio s nekim pozitivnim u kontaktu, ustvrdio je.

Što se tiče moguće odluke o odgodi izbora Beroš je rekao da je od sama brojke važnija realna epidemiološka situacija koja će u tom trenutku biti u RH.

- Nismo definirali određeni broj preko kojeg bi o tome razmišljali. Međutim, ono što je od samog broja važnije je način širenja virusa, geografska rasprostranjenost van žarišta koje već postoji, sve su to faktori  koje  epidemiološka struka prati. Sasvim je sigurno da će Državno izborno povjerenstvo zajedno s HZJZ-om naći optimalni model koji neće ugroziti zdravlje građana. Naime i sada kada bi se svi zajedno pridržavali epidemioloških mjere zaustavili bi širenje virusa kao što smo to već jednom napravili. Međutim došlo je do jednog malog popuštanja, virus nam se vratio, virus nas je upozorio. Iz ovog svi moramo izvući lekciju da živimo u novom normalnom gdje je odgovorno ponašanje ključ uspjeha u borbi protiv koronavirusa, poručio je.

Nije direktno odgovorio na pitanje tko će snositi odgovornost ako dođe do povećanja broja zaraženih nakon izbora. Tek je ponovio da HZJZ procjenjuje sve elemente i rizike nekog događaja te će se oni na vrijeme očitovati.

Zanijekao je da je u Hrvatskoj na djelu švedski model borbe protiv koronavirusa a da nam to nitko nije rekao.

- O nikako ne, mi smo od samog početka radili vrlo transparentno zbog činjenice da građanima želimo predočiti realnost ali i opasnosti od ove zaraze. Nema mogućnosti da vlada nekim skrivenim kanalom ili subliminalnim putem šalje bilo kakve poruke. Naša strategija je jasna, to komuniciramo, sve mjere su jasne, one se planiraju sukladno o situaciji. Prema tome švedski model u ovim trenutku nije aktualan, ali u slučaju da dođe do daljnjeg povećanja broja oboljelih naš će odgovor biti nešto drugačiji. To je apsolutno sigurno jer smo u međuvremenu otkrili koje su rizične skupine koje moramo maksimalno štititi, a da mlađe radno sposobno stanovništvo manje obolijeva. Ali ako se ponašamo odgovorno, do širenja virusa ne može niti doći, istaknuo je.

Na primjedbu voditelja da se više nitko nigdje ne pridržava propisanih epidemioloških mjera odgovorio je da su u pitanju preporuke pa se ne može niti govoriti o kažnjavanju takvog ponašanja.

- Mi se od početka ove krize nismo oslanjali na represiju već na podizanje svijesti građana i razumijevanja potrebe da se sami čuvamo. U određenom smo se trenutku opustili, to nam je došlo na naplatu i sada opet moramo biti odgovorni kao što smo već bili, rekao je Beroš.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!