Beroš: Broj preminulih kontinuirano je visok. Uvodimo dodatne aktivnosti

18.02.2022.

16:25

Autor: B.A., J.L./HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas, govoreći o situaciji s koronavirusom na sjednici Vlade, kako brojevi hospitaliziranih i novozaraženih padaju, ali da je broj preminulih kontinuirano visok, upozorivši kako varijanta omikron nije bezazlena. Najavio je uvođenje novih mjera u svrhu poticanja građana na cijepljenje.

Beroš rekao je kako je na 725. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno 3599 PCR te 1565 pozitivnih na brzim antigenskim testiranjima, što je pad od gotovo 32 posto u odnosu na tjedan ranije.

Prikazao je graf koji prikazuje dinamiku krivulja četvrtog i petog vala.

- Vidimo da su se negdje u drugoj polovini prosinca ti valovi na neki način preklopili, rekao je Beroš.

- Vidljivo je da broj hospitaliziranih pada, kao i broj novozaraženih. Međutim, broj preminulih je kontinuirano visok, naglasio je.

Koronavirus - graf dinamike

Koronavirus - graf dinamike

Foto: HTV / HRT

Beroš je rekao da je razina procijepljenosti, osobito među starijom populacijom, još uvijek nedovoljno visoka, zbog čega počinju s uvođenjem dodatnih aktivnosti.

- Uvođenjem novih mjera u svrhu poticanja građana na cijepljenje osobit naglasak stavljamo na starije i nemoćne u onim općinama gdje je procijepljenost manja od 40 posto, Takvih općina u Hrvatskoj je više od stotinu, točnije, 109, i one će biti u fokusu naših aktivnosti, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da i ovaj tjedan bilježimo pad broja novozaraženih, ali i konstantu broja preminulih.


- Omikron zasad dovodi do manjeg broja hospitalizacija nego prethodne varijanta, no i dalje s, nažalost, prevelikim brojem letalnih ishoda, rekao je ministar, naglasivši da velika većina preminulih s ili od COVID-a nije bila cijepljena.


Poručio je kako niti ova varijanta nije bezazlena, te da praksa potvrđuje da je cjepivo i dalje najbolja zaštita od težih oblika bolesti i smrtnih ishoda.


Na sjednici Vlade prihvaćen je i prijedlog EU-a da se neiskorišteni dio financijskog doprinosa Instrumenta za hitnu potporu iskoristi u svrhu nabave cjepiva za treće zemlje putem COVAX mehanizma. Prihvaćen je i prijedlog zaključka u vezi s provedbom Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik. Za RH je potreba za veljaču i ožujak 4000 doza, a financijska sredstva osiguravaju se iz financijskog plana HZZO-a, rekao je ministar Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!