11:41 / 24.09.2020.

Autor: T.D./Hina

Beroš: Broj zaraženih pada treći tjedan zaredom

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je u posljednjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto.
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je u posljednjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto.

- Epidemija bolesti COVID-19 - iz minute u minutu
- Podaci županijskih stožera civilne zaštite

- U Hrvatskoj broj novozaraženih na tjednoj razini pada treći tjedan zaredom. Stopa novozaraženih u zadnjih sedam dana manja je za 5,2 posto u odnosu na prethodni tjedan. S tim u vezi, tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto, rekao je Beroš.

Od ukupnog broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru, što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan. Postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početka epidemije je 1,68 posto.

Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera i pravovremeno cijepljenje protiv respiratornih infekcija kao najučinkovitije mjere prevencije.

U Hrvatskoj je trenutno 1200 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, na bolničkom liječenju je trenutno 266 pacijenata.

U proteklih tjedan dana zaprimljeno je 219 oboljelih, na respiratoru su 23, dok su otpuštena 223 pacijenta. Prosječna dob zaraženih je 49,2 godine. U proteklom tjednu zabilježena su 73 nova slučaja zaraze među zaposlenima u zdravstvu, a 426 djelatnika je u samoizolaciji.

Beroš je izvijestio da su revidirane smjernice kojima je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s minimalno 14 na minimalno 10 dana.

Također, zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito u hitnim situacijama ili kad odgoda može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja. Preporuke su proslijeđene liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima.

- Ravnateljima bolnica upućena je obavijest da radi smanjenja lista čekanja na pojedine usluge prilikom izdavanja odobrenja za dopunski rad liječnika vode računa o izvršenim obvezama u matičnoj ustanovi, rekao je Beroš.

Vili Beroš izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice da epidemiološki podaci ipak upućuju na trend smanjenja broja zaraženih koronavirusom, dok podatak o 266 osoba na bolničkom liječenju pokazuje da nema naznaka preopterećenosti zdravstvenog sustava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!