18:58 / 28.10.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT

Beroš: Daleko smo od sloma bolničkog sustava

-

-

Foto: - / -

Svaki život koji je izgubljen zbog COVID-a jedan je život previše, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.
Svaki život našeg sugrađanina koji je izgubljen zbog COVID-a jedan je život previše, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš večeras u HRT-ovu Dnevniku.

➡️ Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije
➡️ Beroš o radu obiteljskih liječnika, stigao odgovor KoHOM-a
➡️ KB Dubrava sve punija, u pomoć stiže osoblje iz drugih bolnica

- Moramo učiniti sve da te brojeve smanjimo. Hoće li to biti moguće, ovisi o nama, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da malim gestama čuvamo bližnje te da nije hrabrost protiviti se mjerama, već žrtvovati komoditet i nositi masku.

Potvrđeni su novi proboji u bolničke odjele, pa i u KB Dubrava.

- Svjedoci smo da svakodnevno imamo proboj virusa u bolnički sustav, međutim, na sreću, ipak se to događa kontrolirano, rekao je Beroš. Dodao je da će u zdravstvenom sustavu učiniti sve da se prilagode izazovima.

- Ovo je najveći ispit solidarnosti hrvatskih građana od devedesetih i tu bitku moramo dobiti, poručio je.

- Ovako zajedno, homogenizirani, sigurno ćemo dobiti ovu bitku, dodao je.

Stanje u Dubravi

Na pitanje o stanju u KB Dubrava Beroš je odgovorio da je Dubrava u ovom trenutku srce obrambenog sustava Hrvatske te da je od osnovne važnosti da Dubrava adekvatno funkcionira.

- Dobili smo određene glasine o određenim stvarima koje tamo postoje. Zdravstvena inspekcija će do sutra vjerojatno završiti nadzor, imat ću izvješće i nakon toga ću postupati, rekao je Beroš, dodavši da se mogu opravdati eventualno lakši propusti koji se događaju zbog velikog broja zaprimljenih bolesnika, ali da zasad nema elemenata koji bi upućivalii na veću disfunkcionalnost.

O izjavi o obiteljskim liječnicima

Beroš je komentirao i svoju izjavu da prima mnoge dojave o tome da liječnici obiteljske medicine ne kontaktiraju svoje pozitivne pacijente i njihove kontakte, što je izazvalo reakciju KoHOM-a.

- Ja nikoga nisam prozvao da ne radi svoj posao. Međutim, kao što sam i jučer rekao, potrebno je dodatno angažirati se, dodatno dati svoj maksimum. Jer ja kao ministar bio bih loš ministar kada bih se oglušio na apele epidemiološke struke, jer su tražili u datom trenutku pomoć "primaraca" upravo u praćenju kontakata, rekao je.

- Danas sam čuo da se slom bolničkog sustava prenosi na njih. To jednostavno nije istina. Daleko smo od sloma bolničkog sustava. Bolnički liječnici, kao i "primarci", rade sjajan posao, ali svi moramo dati malo više energije, snage, da zaustavimo širenje ove epidemije, rekao je Beroš.

"Ništa nije isključeno"

Beroš je rekao i da je Hrvatska vojska odlučila podržati nastojanja bolnice u Vinogradskoj u opremanju Arena centra.

Mjere, rekao je ministar, moraju biti balansirane da se očuvaju i tijekovi gospodarstva.

- Ako uđemo ponovno u lockdown, Hrvatska je, nažalost, takve strukture gospodarstva da bi to bilo jako loše, rekao je Beroš, a na pitanje znači li to da lockdown nije isključen odgovorio je da ništa nije isključeno, ali da mnoge zemlje u susjedstvu uvode daleko strože mjere te da nemaju većih postignuća u sprečavanju širenja infekcije.

- Čak bih rekao da Hrvatska bez obzira na ovaj porast novozaraženih nije u tako lošoj situaciji, ali ponovno moram naglasiti onu osnovicu, a to je odgovornost svih nas skupa, zajedništvo i solidarnost, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!