Beroš: Danas poslana zdravstvena inspekcija u Dubrovnik

22.02.2021.

12:20

Autor: B.A./HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite da je danas poslana zdravstvena inspekcija u Dubrovnik, gdje je ravnatelj bolnice omogućio cijepljenje svojim roditeljima i roditeljima svoje supruge.

Odgovarajući na pitanje o optužbama za cijepljenje preko reda Beroš je rekao da su došla gotovo sva izvješća zdravstvenih ustanova te da većina ustanova navodi kako nije bilo većih stručnih propusta u provedbi cijepljenja, što znači, kako je objasnio ministar, da nije bilo cijepljeno previše mlađih osoba bez komorbiditeta koje po prioritetnoj listi ne bi spadale u skupine koje su doista prioritetne.

- Osim stručnog elementa u samom postupanju pri provedbi cijepljenja postoji određena moralna i etička dilema i očekujem da će se određene druge institucije poput Hrvatske liječničke komore po potrebi uključiti u evaluaciju istih, rekao je Beroš.

Beroš je također rekao da je "zbog speficičnosti događaja" danas poslana zdravstvena inspekcija u Dubrovnik.

- Za sada samo u Dubrovnik, međutim, povjerenstvo će tek sva ova izvješća detaljno proći i utvrditi je li još negdje bilo propusta i nepoštivanja prioriteta i, kao što smo obećali, tada će se utvrđivati razina odgovornosti, rekao je Beroš.

Podsjetimo, ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Mario Bekić i sam je potvrdio da je omogućio cijepljenje svojim roditeljima, kao i roditeljima svoje supruge. Bekić je rekao da u svom postupku ne vidi ništa nezakonito jer je bila riječ o otvorenim dozama cjepiva koje bi se u suprotnome bacile.


Svoje očitovanje poslao je i Ministarstvu zdravstva kazavši kako njegovi roditelji, kao i roditelji njegove žene, spadaju u ugroženu skupinu te dodao kako čuvaju njegovo četvero djece.


Dodao je da postupanje s otvorenim dozama cjepiva nije regulirano te da je postupao u najboljoj namjeri osiguravši cjepivo ugroženim osobama od kojih većinu, kako kaže, ne poznaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!