Beroš: Dio ozlijeđenih bori se za život, traju brojne operacije

06.08.2022.

12:55

Autor: I.Z./HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš stigao je u posjet bolnici u Varaždinu

Ministar zdravstva Vili Beroš stigao je u posjet bolnici u Varaždinu

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš stigao je u posjet bolnici u Varaždinu. Beroš je kazao kako je očevid nesreće u tijeku, ali da je reakcija žurnih službi bila na visokoj razini. Naglasio je kako je na mjesto događaja najprije stigla Hitna pomoć iz Novog Marofa, za 13 minuta. Dodao je da je u nesreći ozlijeđeno 33 putnika. 

"Imamo 19 teško ozlijeđenih i 13 lakše"

- U međuvremenu u KBC-u Zagreb jedna je osoba preminula. Preminulih je 12, ozlijeđenih 32. Devetnaest osoba teško je ozlijeđeno, dvanaest lakše, dodao je Beroš.

U varaždinskoj bolnici smješteno je 11 ozlijeđenih, pet je teže ozlijeđeno na Odjelu intenzivne njege, a šest je lakše ozlijeđenih putnika koji su na odjelima. U Čakovcu su dvije bolesnice smještene, one su lakše ozlijeđene, kazao je ministar Beroš.

- U KBC-u Zagreb, Rebro, šestero je ozlijeđenih s teškim ozljedama. Jedna osoba je preminula. Jedna je pacijentica na operaciji koja još traje i trajat će dugo jer se radi o višestrukim ozljedama sa stanjem životne ugroze, dodao je.

- Na Traumatologiji i u bolnici Sestre milosrdnice nalazi se osam bolesnika, četvero ih je u Jedinici intenzivnog liječenja. Dvoje je u operacijskoj sali, dvoje je još u obradi. U Dubravi je šestero teško ozlijeđenih, na operaciji dvoje, poručio je Beroš. 

"Radi se sve što je potrebno da bi se zbrinuli svi ozlijeđeni putnici"

Zahvalio je svim žurnim službama što su kratkom vremenu izašle na teren. Naglasio je kako se radi sve što je potrebno da bi se zbrinuli svi ozlijeđeni putnici.

Beroš je naglasio kako oko 15 sati u Zagreb slijeće poljski ministar zdravstva, pa će zajedno posjetiti poljske pacijente.

Beroš je rekao kako su ovo trenutačni podaci te da su promjene u brojevima ozlijeđenih i težini njihovih ozljeda moguće tijekom dana. Ministar je kazao kako su poljski policajci na terenu.

- Zanimaju ih sve okolnosti i naši policajci će ih izvijestiti o svim okolnostima, očevid je još u tijeku, poručio je Beroš.

Naglasio je kako Hrvatska ima mnogo iskustva s ovakvim slučajevima, sve službe rade i sve je dobro organizirano.  

Ministarstvo istražuje slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića

Ministarstvo zdravstva zatražilo je cjelovito izvješće o pružanju medicinske skrbi preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću u KBC-u Split i drugim zdravstvenim ustanovama. Od KBC-a Split tražim cjelovito izvješće o svim postupanjima, istaknuo je ministar Vili Beroš.

- Inspekcija Ministarstva zdravstva uvidom u medicinsku dokumentaciju i kontakte sa sudionicima iz zdravstvenih ustanova uključenih u taj slučaj utvrdit će relevantne činjenice kako bi se na temelju njih moglo utvrditi je li postupanje bilo u skladu s propisanim procedurama za pružanje odgovarajuće medicinske pomoći pacijentu ili je bilo propusta. O svim nalazima Ministarstvo zdravstva će pravodobno izvijestiti, najavio je ministar.

- U KBC-u Splitu već je u tijeku postupanje, zdravstvena inspekcija će također postupati u Hitnoj medicinskoj pomoći da se ustanove svi detalji koji su sad medijski već i izašli, izjavio je ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare u Varaždinu gdje je obišao ozlijeđene u nesreći poljskog autobusa na A4. O detaljima nije želio govoriti. Izrazio je sućut obitelji preminulog novinara.

Dodao je da kao ministar "ne može vjerovati da zdravstveno stanje bilo koga u Hrvatskoj zahtijeva određeni lijek, a da mu taj lijek ne bi bio prepisan". Ponovio je kako postoji procedura i kako u ovom trenutku o vrsti lijeka nema velikog smisla. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!