Bolest COVID-19 potvrđivat će se brzim antigenskim testovima

16:55 / 11.01.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Bolest COVID-19 potvrđivat će se brzim antigenskim testovima

Bolest COVID-19 potvrđivat će se brzim antigenskim testovima

Foto: Patrik Macek/Robert Anic / Pixsell/Shutterstock

Bolest COVID-19 ubuduće će se, na indikaciju, potvrđivati brzim antigenskim testovima u ordinacijama privatne zdravstvene zaštite koje imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), rečeno je poslijepodne nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Za potvrđivanje bolesti nakon brzog antigenskog testa više neće biti potreban PCR, te će se na temelju brzog testa izdavati liječničke potvrde o preboljenju COVIDA koje će vrijediti samo u Hrvatskoj, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak nakon sastanka s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i ravnateljem HZZO-a Lucianom Vukelićem.

Za odlazak u druge zemlje EU-a i dalje je potrebno PCR testiranje, odnosno EU digitalna COVID potvrda.

Testirati brzim antigenskim testom mogu sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite - obiteljski liječnici, ginekolozi, pedijatri i stomatolozi.

Na taj način omogućeno je gotovo tisuću testnih mjesta diljem Hrvatske što bi trebalo olakšati i problem dijagnostike omikron varijante, rekao je Capak.

Vukelić je objasnio da će HZZO ordinacijama plaćati testiranje kao dijagnostičko-terapijski postupak, za koji je utvrđena cijena. Ona će se razlikovati ovisno tome je li liječnik sam nabavio test na tržištu ili ga je dobio iz robnih zaliha (tada će biti plaćeno samo testiranje). Jedan test, rekao je Capak, košta nešto manje od šest kuna.

U ljekarnama neće biti moguće obaviti brzi antigenski test na trošak HZZO-a.

Capak je rekao da za sada ne postoje sankcije za liječnike primarne zdravstvene zaštite koji ne žele provesti ovo testiranje, ali se sankcije "može uvesti".

Istaknuo je i da su brzi antigenski testovi sada toliko osjetljivi da većina njih "lovi omikron soj".

Od početka epidemije trošak testiranja bio je milijardu i 410 milijuna kuna. Dosad su te testove financirali poslodavci, sada će ih plaćati HZZO. 

Beroš je objasnio da je ključna razlika, u odnosu na dosadašnje razdoblje, ta da će ordinacijama primarne zaštite testiranje ubuduće plaćati HZZO, a do sada su im to plaćali poslodavci ili same testirane osobe.

Na novinarsko pitanje o mogućem nezadovoljstvu liječnika primarne zaštite koji se stalno žale na preopterećenost, ministar Beroš je odgovorio protupitanjem: "A tko bi to trebao raditi ako ne primarci?". 

Razgovaralo se i o novom lijeku protiv COVIDA.

- Dosad je u Hrvatskoj aplicirano 106 doza u različitim ustanovama i preliminarni podaci su zaista dobri. Kao što znate taj lijek treba dati u ranoj fazi razvoja bolesti, rekao je ministar Beroš.

I dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji sve više zaraženih, procijepljenost ne raste.

- Vidimo da smo sad doista u jednom zamahu od korone, da nam je bolnički sustav preopterećen, pred pucanjem, da veliki broj ljudi i danas 212 osoba je hospitaliziranih i što je najgore imamo svaki dan 6-7 preminulih, rekao je Damir Gabrić, načelnik Stožera~civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

U šibenskoj bolnici operiraju samo hitne slučajeve, a sve osoblje preusmjeravaju na COVID odjele.

- Imamo pet slobodnih respiratora u ovom trenutku, međutim za napomenuti je da smo jučer ujutro isto tako bili u situaciji da imamo četiri slobodna respiratora, pa smo već u podne bili u situaciji da je već zadnji popunjen. Situacija se mijenja iz sata u sat, rekao je Kristijan Stipaničev, dr. med./ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije.

A situaciju na terenu kontrolirat će pripadnici civilne zaštite jer od danas su na snazi nove mjere koje se prije svega odnose na ograničavanje okupljanja, nošenje maski, ali i rad od kuće gdje je to moguće. Iako najavljuju strože kontrole pitanje je ima li dovoljno onih koji će ih provoditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!