09:18 / 11.01.2022.

Autor: HRT/Studio 4

Višekruna Vučina: Problem ostaje što se EU COVID potvrde temelje na PCR testu

dr. Vesna Višekruna Vučina, dežurna epidemiologinja HZJZ-a

dr. Vesna Višekruna Vučina, dežurna epidemiologinja HZJZ-a

Foto: HRT / HTV

PCR test više neće biti obavezan, uskoro će brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje COVID-a, najavio je jučer ministar zdravstva Vili Beroš. Sastanak na ovu temu bit će danas u 15 sati, a na njemu će biti i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S medicinske strane brzi test u posljednjih godinu  je dovoljan za potvrdu oboljenja i za stavljanje u izolaciju, kao i svih kontakata. Do sada je bilo potrebno potvrditi ga PCR-om više zbog administrativnih razloga, rekla je u Studiju 4 dr. Vesna Višekruna Vučina, dežurna epidemiologinja HZJZ-a.

- Trenutno je opterećenje veliko na PCR testiranje. Jedini problem ostaje što se EU COVID potvrde temelje na PCR testu, ali što se tiče Hrvatske potvrda o oboljenju na osnovu brzog testa je dovoljna već duže vrijeme.  U sklopu medicinskih ustanova se brzi testovi kontinuirani rade. PCR će sada biti namijenjen baš za oboljele osobe kod kojih postoji mogućnost teže zdravstvene slike, te za djelatnike zdravstvene i socijalne skrbi. 

Liječnik obiteljske medicine izdaje uputnicu, a rezultat će biti vidljiv liječniku i pacijentu. 

- Posebno treba napraviti razliku između oboljelih, kontakata i onih koji su za redovno testiranje radi povratka na posao. U ovoj situaciji trenutku su nam bitni oboljeli i bliski kontakti za koje postoji velika mogućnost da su razvili bolest. Oni će imati prioritet pri testiranju. Za testiranje koje je namijenjeno za osobne namijene, poput putovanja, nije na uputnicu, to osoba sama plaća. 

U posljednje vrijeme je, kaže, kontinuirani odaziv na cijepljenje, uglavnom se radi o booster dozama, ali povećava se i broj onih koji žele primiti prvu dozu.

- Nema naručivanja, ali sve ide relativno brzo, ima dovoljno timova, a ako bude potrebe povećat će se broj timova. Netko ni nakon jedne doze nije razvio reakciju, ali ne znači da nisu razvili zaštitu. Za cijepljenje nikad nije kasno, treću dozu se može primiti u razdoblju od 3 do 6 mjeseci od druge doze, optimalno je 4 mjeseca. "Busteriranje" štiti od teških razvoja bolesti, osoba se može zaraziti, biti pozitivna, ali u velikoj većini slučajeva je zaštićena od komplikacija. 

Na pitanje da se i cijepljeni mogu zaraziti, kao i prenositi virus, odgovara da od početka govore da osobe koje su i cijepljenje i koje su preboljele se trebaju ponašati kao da je epidemija još uvijek tu poštovati mjere. 

- Nošenje maski, držanje distance, učestalo pranje ruku, izbjegavanje velikih druženja posebno u zatvorenim prostorima. 

Što se tiče cijepljenja djece, za sada ih je procijepljeno malo više od 500, nemamo informacije da bi se radilo o nekim neočekivanim nuspojavama, navodi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!