Beroš: Netestirani ne bi trebali dobiti otkaz, postoje i druge mjere

07.10.2021.

13:58

Autor: B.A./Hina/HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Studio 4 / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade kako je postupanje prema onima koji se u zdravstvenom sustavu odbijaju testirati, a dosad je ih je bilo 36, u domeni poslodavca, no ne misli da bi trebali dobiti otkaz već postoje i druge mjere penalizacije.
- Postupanje je u domeni poslodavca na temelju Zakona o radu, no cilj mjere nije penalizacija već povećati razinu sigurnosti u zdravstvenom sustavu. Detekcijom ovih 41 pozitivnih vjerujemo da smo to i uspjeli, rekao je Beroš novinarima.

- Poslodavci će još jednom razgovarati s tim zaposlenicima. Ne vjerujem da bi trebali dobiti otkaz, postoje određene opomene. Naravno, ako bude trpio radni proces i ako bude izvjesno da se ugrožavaju životi pacijenata, ravnatelji će imati i neke druge mogućnosti, kazao je.

Beroš je rekao i kako će još neko vrijeme postojati masovni cjepni punktovi, iako se bilježi pad zainteresiranih.

- Cjepni punktovi nisu iskorišteni ali će ostati još neko vrijeme jer ljudima želimo omogućiti da se mogu cijepiti izvan radnog vremena i da imaju takav pristup cijepljenju.

Što se tiče početka masovnijeg cijepljenja trećom dozom Europska agencija za lijekove dala je preporuku da se cijepe imunokompromitirani, a o tome kada će se cijepiti trećom dozom u Hrvatskoj odlučit će HZJZ, kaže Beroš.

Komentirajući nepravomoćnu presudu zbog pokušaja iznude članova Nacionalnog stožera civilne zaštite Beroš je rekao da članovi Stožera svakodnevno dobivaju prijetnje.

- Ponekad i sam tražim objašnjenje za to, ali ih ne mogu naći. Kada te prijetnje prelaze s mene na moju obitelj doista je neugodno. Takvih je prijetnji gotovo svakodnevno, ove blaže više ne uzimam u obzir. Ovo nije floskula - mi smo doista fokusirani na zdravlje građana, stoga mi ne preostaje previše da se bavim s time, rekao je.

Epidemiološka slika je trenutno takva da je cijela Hrvatska u crvenom, osim Istre koja je u narančastom i ima najnižu incidenciju u Hrvatskoj, rekao je Beroš.

Od osmero novopreminulih, troje cijepljeno s dvije doze

Naveo je kako je među osam preminulih u posljednja 24 sata bilo i troje cijepljenih s dvije doze. Beroš je rekao kako se radi o osobama 1938., 1942. i 1954. godišta. Potonji je imao dijabetes.

Beroš je također naveo kako je, po županijama, u Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata bilo najviše novozaraženih - 388. U Zagrebačkoj županiji bilo ih je 210, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 190 i u Primorsko-goranskoj 102.

- Sve druge županije imaju ispod sto novozaraženih, dodao je Beroš.


Beroš je naveo i kako je do danas utrošeno preko 3.467.940 doza cjepiva. 54,44 posto odraslog stanovništva cijepljeno je najmanje jednom dozom, a za 51,07 posto odraslih cijepljenje je završeno.

Beroš je također poručio da je zdravstveni sustav u potpunosti spreman.

- Doduše, KB Dubrava je jučer upogonila još deset kreveta za intenzivno liječenje, tako da su oni ukupno na spremnih 90 kreveta, od čega 24 intenzivna, rekao je ministar.

Beroš je naveo i da je u sklopu uvođenja sigurnosne mjere testiranja radnika u zdravstvu testirano 11.567 osoba, od kojih je pozitivno njih 41, a odbilo se testirati njih 36.


- Nadam se da će oni svoju odluku o netestiranju imati privremeno, odnosno da će se odlučiti ipak u jednom trenutku testirati, dodao je.

Kontinuirano raste broj pacijenata na intenzivnom liječenju

Beroš je na sjednici Vlade rekao kako je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 1.748 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 16,5 posto.

823 pacijenta na bolničkom su liječenju, a od toga je na respiratoru 119 pacijenata.

- Kontinuirano raste u ovom trenutku broj pacijenata na intenzivnom liječenju, a udio hospitaliziranih na respiratoru i dalje je oko 14 posto, rekao je Beroš.

Naveo je i da se intenzivira cijepljenje među zdravstvenim radnicima i suradnicima u zdravstvenom sektoru.

- Na dan 5. listopada obuhvat cijepljenja među njima premašio je 71 posto. U odnosu na tjedan ranije, udio necijepljenjih smanjio se za 2,4 posto, a najveće povećanje cijepljenjih bilježimo među medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima za 2,8 posto, rekao je Beroš.


Pohvalio je zdravstvene ustanove na dobroj organizaciji i provedbi primjene COVID-potvrda u bolnicama. Dosad je testirano 11.567 djelatnika, 41 je bio pozitivan na COVID-19, a 36 je odbilo testiranje.


- Ovim ne ugrožavamo ničija prava, već upravo suprotno. Naša zadaća je osigurati uvjete za ostvarenje prava svakog bolesnika na sigurno liječenje, kazao je.


Beroš je rekao i kako je Ministarstvo zdravstva osnovalo Povjerenstvo za praćenje liječenja u području onkologije radi odgovora na izazove u post-COVID razdoblju. Također je s radom započela i Radna skupina za izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti radi donošenja novih rješenja u dostupnosti zdravstvene zaštite.


Beroš je u povodu današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke rekao kako preventivni programi nastavljeni i tijekom pandemije iako ih je napravljeno 10 posto manje. Istaknuo je i kako se petu godinu bilježi pad mortaliteta od raka dojke za oko 25 posto.


Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin naglasila je kako EU digitalna COVID-potvrda izdana temeljem brzog antigenskog testa vrijedi 48 sati, ona temeljem PCR testa 72 sata, potvrda na osnovu preboljenja COVID-a vrijedi 180 dana, a ona temeljem cijepljenja 365 dana.


Stožer civilne zaštite donio je od posljednje sjednice Vlade tri nove odluke na nacionalnoj razini, a odnose se na djelatnike u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi te na pacijente i njihovu pratnju pri dolasku u medicinsku ustanovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!