Beroš: Krizni stožer se priprema za epidemiološke izazove

28.07.2022.

14:02

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HRT / HTV

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da stručnjaci iz Kriznog stožera čine sve predradnje kako bi Hrvatska spremno dočekala epidemiološke izazove najesen, što uključuje i planiranje i provedbu dodatnog cijepljenja protiv koronavirusa.

Ekspertna skupina Kriznog stožera sagledava postojeće stanje i moguće scenarije u Hrvatskoj i Europskoj uniji te planira daljnje korake u pripremi zdravstvenog sustava i provedbi dodatnog cijepljenja protiv COVID-a, objavio je Beroš na Twitteru.

Prema podacima HZJZ-, Hrvatsku je u lipnju zahvatio novi val zaraze koronavirusom pa je udio pozitivnih među testiranima narastao na 30 posto a broj novih slučajeva zaraze na dnevnoj bazi prešao je tisuću. Najviše novozaraženih imaju Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija, dok je najpovoljnija situacija u Virovitičko-podravskoj županiji.

Na našim prostorima sada cirkuliraju podvarijante omikrona BA.2 i BA.4 i BA.5, najviše su izloženi građani srednje dobi, od 30 do 69 godina, dok je među djecom manje zaraženih jer nema nastave.

Na pitanje o mogućnosti ponovnog uvođenja COVID potvrda na jesen, u HZJZ-u su odgovorili da se, prema njihovu saznanju, u ovom trenutku ne razmišlja o ponovnom uvođenju potvrda na jesen ili zimu. Osvrnuli su se i na smanjen interes građana za cijepljenje te istaknuli kako građani možda čekaju novo bivarijantno cjepivo koje će sadržavati i Wuhan i omikron komponentu virusa, kojega bi europska regulatorna agencija EMA mogla odobriti najranije krajem kolovoza ili početkom rujna. 

HZJZ: Maske ipak imaju smisla

Iako su neke europske države već prošle vrhunac novog vala zaraze, u Hrvatskoj je on još u uzlaznoj fazi, a vrhunac se očekuje u kolovozu s obzirom na dosadašnje iskustvo, koje pokazuje da val zaraze traje nekoliko tjedana. Sve oboljele osobe, bez obzira na to jesu li cijepljene, moraju u izolaciju od sedam do deset dana, s mogućnošću ranijeg završetka u slučaju testiranja najranije petog dana od početka zaraze. Karantena ili samoizolacija nije obvezna za bliske kontakte pozitivnih osoba, oni bi trebali nositi masku deset dana od posljednjeg kontakta, a preporučeno je i samotestiranje.

Iako se u javnosti u posljednje vrijeme pokrenula polemika o tome koliko zaštitne maske uopće štite od novih varijanti virusa, u HZJZ-u ističu da su one, uz poštovanje fizičke distance, i dalje temelj prevencije širenja kapljičnih infekcija.

- Samo korištenje maski u domeni je vlastite odgovornosti i osviještenosti svakog pojedinca, napominju u Zavodu za javno zdravstvo te ponovno ističu važnost cijepljenja. Cjepivo, kažu, možda ne štiti toliko učinkovito od same zaraze s obzirom na visoku zaraznost novih podvarijanti omikrona koje sada cirkuliraju na našim prostorima, no i dalje u velikoj mjeri štiti od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda.

Drugo docjepljivanje trenutačno se preporučuje osobama starijim od 80 godina i starijim od 65 godina u domovima za starije, i to najmanje četiri mjeseca nakon primanja prve docjepne doze. U tu svrhu rabi se mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax). Također, drugo docjepljivanje preporučuje se osobama koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika COVID-a, a koje su primarno cijepljene i docijepljene cjepivom Janssen. Za drugo docjepljivanje preporučuje se mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!