Beroš: Ispričavam se konobarici ako je imala zdravstvene tegobe

14.06.2021.

07:27

Autor: V.G./HRT/IMS

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Zar mislite da bi ministar u Vladi RH ostao dužan nekome dvije kune? Naravno da nisam ostao dužan. Ja sam osobnog mišljenja da incidenta nije bilo, to što od toga neki žele stvoriti priču - kriva je poruka, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš komentirajući situaciju u jednom zadarskom kafiću koja je izazvala brojne rasprave.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš tijekom posjeta Zadru želio je popiti kavu na terasi kafića, ali nije uspio, i to zbog maske. Kazao je i da se jutros čuo s vlasnikom kafića te naglasio kako moramo poraditi na tome kakvu sliku šaljemo prema turistima.

- Kakav bih ministar zdravstva bio da sam ostao sjediti u kafiću sa stranim gostima koji su čak neki imali maske, doduše ispod nosa, a da su konobari bez maske. Pristojno sam pokušao zamoliti da se maske stave, mojoj molbi nije udovoljeno. Ja se ispričavam djelatnici ako je imala zdravstvene tegobe, ali imala je priliku to mi reći na licu mjesta pa nije. Ni njena kolegica nije nosila masku, ima li i ona zdravstvenih tegoba? Nećemo polemizirati. Nisu bitne ni te dvije kune, nisam ja bian, ali me kao čovjeka boli jer to ne bih nikad napravio. Bitni su gosti koji gledaju našu zemlju kroz takvo postupanje. Želimo poslati poruku sigurnosti, rekao je Beroš u ponedjeljak na promociji COVID autobusa.


Ponovio je i da su maske obvezne u zatvorenom, odnosno tamo gdje se ne može držati razmak od 2 metra.

- Neki su postavljali pitanje da li djelatnici moraju nositi maske na otvorenom, ali naputci stožera su jasni. Ako nekome priđete na manje od metar i pol, a to morate ukoliko poslužujete goste, potrebno je nositi maske. Meni će biti drago ako ova priča potencira ovu svijet, ali kao čovjek, liječnik, ne mogu pristati da me netko optužuje da nisam platio dvije kune, rekao je Beroš dodajući da tu priču više ne želi komentirati.


Incident u Zadru

- Želio sam danas popiti kavu u jednom jadranskom kafiću. No, kako je konobarica i na moju molbu odbila nositi masku, tako sam i ja morao odbiti biti gost u tom lokalu. Odgovorno ponašanje je dužnost svih nas, poručio je Beroš u nedjelju na Twitteru.

Ubrzo je stigao odgovor jedne od djelatnica kafića koja je poručila kako je konobarica imala potvrdu da može raditi bez maske jer ima astmu.

Slučaj je komentirala i Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, rekavši kako je poslana loša poruka, ali da postoje opravdani argumenti zašto konobarica nije imala masku. Dodala je kako je ministar svojom reakcijom pokazao da gosti imaju pravo birati u koji će objekt sjesti i i gdje će biti posluženi.

- Kad nudite gostu svoj asortiman, trebate nuditi ono što traže, u ovoj pandemijskoj godini su to i maskice. Ovo je prvi slučaj da netko nije imao masku. Ministar je pokazao efekt te kampanje koja se provodi, gosti koji vide da se ne pridržava mjera, imaju pravo otići, to je sasvim legitimno, rekla je.

- Nadam se da je gospođa barem cijepljena ako ima respiratornih problema. Sigurno nije dobra poruka jer mi u ugostiteljstvu nudimo ono što gosti i tržište traže. Ako ćemo govoriti o inozemnim gostima, sigurno je svima puno draže vidjeti konobare koji imaju masku. Uostalom to je i dio programa "Safe stay in Croatia", možda taj objekt i nema tu oznaku. Svi koji sudjelujemo u toj kampanji, svo osoblje nosi masku, preporuke su i rukavice. Maske nikada nisu bile upitne, i nikada nije bilo odluke o skidanju bilo da se radi o posluživanju unutra ili vani, rekla je Tabak gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Iako u preporukama HZJZ-a ne piše da je obvezno nositi maske ako konobari rade na otvorenome, Tabak naglašava da takva uputa postoji u sklopu programa "Safe stay". Međutim, još jednom je naglasila kako postoji mogućnost da navedeni objekt nema tu oznaku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!