13:45 / 12.02.2021.

Autor: M.M./HRT

Beroš o cijepljenju preko reda: Ne bježimo od utvrđivanja okolnosti

Konferencija Nacionalnog stožera

Konferencija Nacionalnog stožera

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je kako mnoge zemlje imaju registar cijepljenih osoba, a da ga je naše ministarstvo zdravstva pokrenulo još prije dvije godine.

- Ovaj registar će omogućiti da podaci o svima koji su cijepljeni budu dostupni svima u zdravstvenom sustavu. Vlasnik je Ministarstvo zdravstva i može se vidjeti koliko ljudi je cijepljeno protiv covida, odgovorio je Kaić, dodavši kako bi jednoga dana taj registar trebao biti osnovni izvor informacija.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je Vlada RH omogućila svim punoljetnim osobama pravo na besplatno cijepljenje.

- Pri tome smo pokušavali biti transparentni i pošteni i odredili prioritete. Upravo uspostava registra je da bude sve transparentni i da ne bude dodatnih pitanja. Određenih problema s kašnjenjem unosa ima. Velikih pitanja neće ostati jer u svakom trenutku znamo koliko je doza cjepiva upućeno prema određenoj instituciji i koliko je prema registru procijepljenih osoba.

Na pitanje hoće li cijepljenje Borasa, Burilovića i ostalih koji su se cijepili preko reda ostati samo na moralnoj odgovornosti, Beroš je rekao da ne bježe od utvrđivanja bilo kakvih okolnosti i da misli da treba vidjeti gdje su se i tko ih je cijepio, a da će se vidjeti u registru.

- Oni još nisu upisani u registar i vjerujem da će biti jer to je obaveza onoga tko ih je cijepio. Ukoliko to taj nije učinio, ne znam može li kazneno odgovarati i koji se zakon primjenjuje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodao je da je razgovarao s kolegama iz policije i da je to dosta kompleksno pitanje.

- Imate primjerice zakonsku obvezu cijepljenja djece, a s druge strane roditelji u više slučajeva to nisu dopustili. Praksa je pokazala da je policija prijavljivala te slučajeve, a te prijave bile su odbačene od odvjetništva i suda. Nije to jednostavna materija i ne mogu vam dati konkretan odgovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!