Nova karta ECDC-a: Dijelovi Hrvatske u crvenom

02.09.2021.

13:45

Autor: M.M./HRT

ECDC: Panonska Hrvatska crvena, ostatak narančast

ECDC: Panonska Hrvatska crvena, ostatak narančast

Foto: ECDC / HRT

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu po kojoj je istočni i središnji dio Hrvatske pocrvenio.

Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija crvene su na novoj karti ECDC-a. Grad Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom. 

Promjena je to nagore jer na prošlotjednoj karti cijela Hrvatska bila je u narančastom. U protekla 24 sata zabilježeno je 798 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 11 osoba.

Premijer Andrej Plenković poručio je, nakon što je na novoj karti ECDC-a hrvatska obala ostala u narančastom da su strani turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju pa bi mogli premašiti 70 posto turističkih rezultata iz pretkrizne 2019.

- Prema novoj karti ECDC EU, hrvatska obala ostala je narančasta i do početka rujna. Strani turisti prepoznali su Hrvatsku kao sigurnu destinaciju te bismo mogli i premašiti 70 posto turističkih rezultata iz pretkrizne 2019., objavio je premijer na na svom tweeteru.

Zaključio je da odgovornim ponašanjem i cijepljenjem čuvamo i zdravlje i hrvatsko gospodarstvo.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska su jedine članice EU-a koje su ostale u zelenom, ostale su u cijelosti, crvene ili imaju i narančastih dijelova. Susjedna Slovenija u cijelosti je u crvenom.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!