14:45 / 24.08.2020.

Autor: HRT

Beroš o plaćama zaraženih zdravstvenih djelatnika

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na prijetnje pojedinim zdravstvenim djelatnicima da im se neće isplatiti plaća budu li u samoizolaciji po nalogu epidemiologa, a sami su krivi za svoju zarazu.
Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na prijetnje pojedinim zdravstvenim djelatnicima da im se neće isplatiti plaća budu li u samoizolaciji po nalogu epidemiologa, a "sami su krivi za svoju zarazu".

Stožer: 136 novih slučajeva

- Pojedini mediji pišu o tome, međutim niz zakona govori drukčije o tome. Tu postoji nekoliko elemenata. Ukoliko se zdravstveni radnik zarazi obavljajući svoju radnu aktivnost  u zdravstvenoj ustanovi on će, kao što smo to ranije dogovorili, dobiti plaću u iznosu prosjeka tri zadnje, naravno sa svim dodacima. I mislim da je to pošteno, životno i utemeljeno, rekao je.

Svi oni koji se zaraze van obavljanja svojih djelatnosti, van bolnice, dobit će naknadu, ali ne takvu.

- Već onu naknadu koja je 100 posto od osnovice, prema Zakonu o radu, rekao je.

Treća kategorija je ona za djelatnike koji su bolesni, oni će dobiti naknadu koja se dobije dok je čovjek privremeno nesposoban.

- Dakle naše famozno bolovanje, opet sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju. Prema tome, mislim da nije točna tvrdnja da bi ikoja zdravstvena ustanova u RH nekome neisplatila plaću zato jer je on zaražen dok je bio izvan bolnice. Međutim, treba napomenuti ono što smo još u drugom ili trećem mjesecu govorili, a tu je bila riječ o onim skijanjima ako se sjećate. Tu je bilo rečeno da je odgovornost zdravstvenih djelatnika daleko veća, jer znaju nešto o virusnim bolestima, znaju nešto o medicini. Stoga apeliram još jednom na odgovorno ponašanje svih zdravstvenih djelatnika kako ne bi van  radnog okruženja ostvarivali kontakte koji bi bili potencijalno štetni, odnosno mogli doći u kontakt s virusom, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!