15:02 / 23.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Beroš: Pad broja novozaraženih za 17 posto

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na sjednici Vlade o padu broja novozaraženih koronavirusom za 17%, no bez obzira na zatišje epidemije pozvao je građane na daljnje odgovorno ponašanje i nužan oprez.


U protekla 24 sata zabilježeno je 2077 PCR te 977 pozitivnih antigenskih testova, a pad novozaraženih, u odnosu na prošlu srijedu, iznosi 17,53%, izvijestio je Vili Beroš na sjednici Vlade.

Blagi pad novozaraženih u proteklom razdoblju objasnio je pojavom BA.2 podvarijante omikrona, čija je prisutnost u Hrvatskoj u porastu te prema posljednjim podacima iznosi 25%.

Od početka veljače značajno pada broj umrlih, a broj hospitalizacija u istom se razdoblju prepolovio s 1400 na manje od 700.

- Prema mišljenju epidemiološke struke, očekuju se dalje ublažavanje kliničke slike, manja smrtnost i manji broj hospitalizacija, rekao je ministar.

Poručio je da se kontinuirano prati kretanje svih relevantnih epidemioloških parametara i sukladno tome prilagođava epidemiološki okvir.

- Ulaskom u treću godinu epidemije, iako smo trenutno u fazi zatišja, moramo biti svjesni da je neophodno odgovorno ponašanje i nužan oprez, istaknuo je te podsjetio da još uvijek postoji niz neodgovorenih pitanja o mogućnosti pojava novih mutacija virusa i s tim u vezi trajanja imuniteta stečenog preboljenjem ili cijepljenjem.

Također je izvijestio da je od 25. veljače građanima Ukrajine u Hrvatskoj pruženo 2080 usluga zdravstvene zaštite. Njih 227 dobilo je uslugu zbrinjavanja u bolničkoj zaštiti, a hospitalizirano ih je 15. Evidentirano je i 13 COVID pozitivnih Ukrajinaca.

Na prošlotjednom sastanku ministara zdravstva EU-a sedam država članica, uključujući Hrvatsku, preporučilo je Europskoj komisiji da osigura sredstva za zdravstveno zbrinjavanje izbjeglih Ukrajinaca, a Beroš kaže da će to biti hrvatsko stajalište na izvanrednom sastanku EU-ova Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) u utorak, 29. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!