14:44 / 04.11.2021.

Autor: HRT/B.V./D.S.

Beroš: Balans između restrikcija i normalnog života; Uvode se nove mjere

Vili Beroš, ministar zdravstva

Vili Beroš, ministar zdravstva

Foto: HRT / HTV

Zdravstveni sustav trenutačno nije preopterećen, ali broj će zasigurno rasti i potrebno je reagirati, rekao je nakon sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš te je za sutra najavio novi set protuepidemijskih mjera, među kojima je i šira upotreba COVID potvrda, a novog zatvaranja neće biti.

Izjavu možete pogledati ovdje:

Broj od 6310 novozaraženih doista je visok, no nije iznenađujuć, rekao je Beroš. Kao glavne razloge navodi prisutnost visokozarazne delta-varijante virusa, hladnije vrijeme, ali i činjenicu da građani nisu bili dovoljno savjesni. 


Unatoč trenutačno povećanom interesu, istaknuo je da kasnimo s cijepljenjem protiv COVID-a.


Sutra nove mjere


- Potpuno nam je jasno da moramo reagirati, na usuglašavanju je novi set mjera koji će biti obznanjen sutra na konferenciji za medije. Epidemiološka struka će i ovaj put donijeti prijedlog mjera koji će biti usuglašen s ciljem sprečavanja širenja zaraze, daljnjeg porasta broja novozaraženih i osiguranje stabilnosti zdravstvenog sustava, rekao je novinarima.


Potvrdio je da će među novim mjerama biti šira upotreba COVID potvrda iako se iskreno nada da nam neće trebati COVID potvrda kako bismo otišli na kavu ili u trgovački centar.


- Ima niz drugih mjera gdje možemo pokazati i pokušati onemogućiti daljnje širenje virusa. Vidjet ćemo sve sutra, rekao je Beroš i poručio da se novim mjerama nastoji postići ravnoteža između restrikcija i normalnog života.


Naglašava da su u novome setu mjera uzeli u obzir građane koji su se cijepili.


- Novog zatvaranja ne može biti. One koji su doista zaštićeni, oni koji su preboljeli i cijepljeni, njima ne možemo ograničavati život, istaknuo je Beroš.


Ministar je izjavio da je spremna i Arena Zagreb. Nitko u svijetu nije bio spreman na ovakve događaje, kaže. Neću niti govoriti koje slike i scenariji su nam na pameti, zato smo molili naciju da se cijepi, ističe. 

- Ne znam točan datum, ali Arena se može upogoniti u svakom trenutku u kojem procijenimo da je to potrebno. Što se tiče Splita, daleko smo od popunjenosti kapaciteta, ali čekat će ono što može čekati, rekao je Beroš. 

Moramo biti svjesni svi skupa da je tih 40 i nešto posto necijepljenih rezervoar za širenje virusa. Imamo zarazniju varijantu u odnosu na prošlu godinu, moramo biti spremni. Preboljeli i oni koji su cijepljeni su zaštićeni, dodaje i ponavlja da je najbolji izlaz iz ove krize cijepljenje.


O učinkovitosti cjepiva


Beroš je komentirao i izjave pojedinih stručnjaka kako se cjepivo nije pokazalo 100% učinkovito te naglasio da je cjepivo rađeno za jednu varijantu virusa, koji je naknadno mutirao. Moramo biti sretni što je sadašnje cjepivo oko 75% učinkovito protiv delta-soja, ne možemo niti govoriti o 100% učinkovitosti, ističe. O tome se moglo govoriti da je stari soj ostao u cirkulaciji i sve su to okolnosti koje moramo uzeti u obzir, kaže.

Ne moraju ljudi meni osobno vjerovati, neka vjeruju struci, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!