Đikić za portal HRT-a: Ovaj val će trajati puno duže i vjerojatno će se spojiti s petim valom na zimu

04.11.2021.

11:39

Autor: HRT/D.M.

Ivan Đikić

Ivan Đikić

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Hrvatska danas bilježi najveći broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije. U posljednja 24 sata - čak je 6.310 novih slučajeva, a udio pozitivnih u testiranima iznosi gotovo 44 posto. O nadolazećem 5. valu, opasnijoj delta varijanti, cijepljenju trudnica i djece te što se još treba učiniti da se epidemija obuzda za portal HRT-a govori prof. dr. sc. Ivan Đikić, molekularni biolog sa Sveučilišta Goethe.

- Očigledno je da dosadašnje odluke Stožera nisu bile dostatne i da su izgubili kontrolu nad virusom. Čudi me da Stožer i Vlada nisu naučili ništa od prošle godine. Imamo 60% opasniju delta varijantu virusa od prošlogodišnje varijante, a ponašamo se kao da smo već odavno pobijedili virus u Hrvatskoj, smatra prof. Ivan Đikić

Je li nam namjera puštanje ovakvog širenja virusa u populaciji?

- Vlada može donijeti bilo kakvu odluku, ali treba biti iskrena prema građanima i reći što je glavni cilj Vlade: očuvanje zdravlja i gospodarstva ili puštanje virusa u širenju u populaciji. To ima svoje posljedice kojima danas svjedočimo, dodaje prof. Đikić. Posebno zabrinjava, upozorava - "stanje rizičnih populacija koje još nisu dovoljno zaštićene cijepljenjem. Nažalost, ovaj val će sada trajati puno duže i vjerojatno će se spojiti i na peti val koji očekujemo tijekom zime".

Povećati broj cijepljenih, bez okupljanja u zatvorenom, COVID potvrde

Da bi se stanje popravilo prof. Đikić smatra da bi trebalo što brže povećavati broj cijepljenih, spriječiti okupljanja u zatvorenim prostorijama, pridržavati se održavanja distance i nošenja maski. Također, trebalo bi uvesti šire korištenje COVID potvrdi, poticati rad od kuće, dati podršku zdravstvenim radnicima te iskreno komunicirati prema građanima, dodaje.

- Povjerenje građana se može dobiti jedino ukoliko Vlada, a posebno premijer Andrej Plenković pokaže malo više samo kritike i suosjećajnosti - da se počne odgovornije ponašati prema ovoj bolesti, naglasio je Đikić.

Cijepiti sve generacije svim odobrenim cjepivima

Sve je više mladih s teškom kliničkom slikom. Na pitanje 'Treba li cijepiti djecu od 5 do 11 godine? odgovara: Mislim da je izrazito važno cijepiti sve generacije s cjepivima koja su odobrena.

- Za djecu od 5-11 godina su nedavno odobrena cjepiva i stoga je preporučeno zaštititi i djecu. Nemojmo nikada zaboraviti da su rizici ove bolesti jako veliki posebno post-COVID ili kronične COVID bolesti koje zahvaćaju i djecu, posebno živčani sustav. Podaci o preko 10 milijuna cijepljene djece od 11-15 godina pokazuju da je zaštita djece značajna kao i njihovih obitelji, a neželjene posljedice su izrazito male, poručuje prof. Đikić.

I djeca i trudnice se trebaju cijepiti 

- Prema preporukama i podacima koje imamo do sada, trudnoća nije kontraindikacija cijepljenju. Sve ove zbunjujuće poruke koje smo nedavno čuli od članice Stožera zbunjuju javnost i nisu utemeljene na točnim znanstvenim podacima. Slične zbunjujuće poruke smo slušali o tome tko i kada treba dobiti dodatnu dozu 'booster' dozu cjepiva, smatra Ivan Đikić.

- Mogli smo već puno prije dodatno zaštititi naše sugrađane s dodatnim cijepljenjem kao što su i brojne EU zemlje učinile. No ni sada nije kasno i Vlada treba maksimalno ubrzati program cijepljenja, dodaje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!