Medika isporučila lijekove, ostale veledrogerije ograničeno

09.04.2021.

12:33

Autor: HRT/Hina

"Nastavlja se isporuka, ali to ne znači da je problem riješen."

"Nastavlja se isporuka, ali to ne znači da je problem riješen."

Foto: HRT / IMS

Nastavlja se isporuka lijekova bolnicama, ali to ne znači da je problem riješen, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Direktor Medike Jasminko Herceg potvrdio je da je ta veledrogerija, nakon što joj je uplaćeno više od 200 milijuna kuna na ime duga za lijekove, ponovno isporučila lijekove bolnicama, no ostale najveće veledrogerije i dalje lijekove isporučuju ograničeno.

- Razgovori nisu završeni. I danas je razgovor u Ministarstvu financija između predstavnika istog i predstavnika ministarstva zdravstva. Sljedeći tjedan ponovno planiram i sastanak s veledrogerijama, kazao je Beroš.

Premijer Plenković objasnio je da ministri Beroš i Marić i dalje razgovaraju s predstavnicima veledrogerija, da je isplaćeno 980 milijuna kuna i da će pronaći rješenje za normalnu isporuku.

- Ja mislim da će sve bolnice i sve zdravstvene ustanove dobiti lijekove. Kad je riječ o određenoj vrsti posebno skupih lijekova, primjerice za onkološke pacijente, ministar Beroš je već našao rješenje, rekao je premijer.

Da je razgovarao s predstavnicima veledrogerija koji su mu potvrdili da će od danas normalizirati opskrbu lijekovima ministar zdravstva rekao je na današnjoj konferenciji Stožera.

Medika isporučila lijekove bolnicama, ostale veledrogerije ih isporučuju ograničeno

Direktor Medike Jasminko Herceg potvrdio je u petak da je ta veledrogerija, nakon što joj je uplaćeno više od 200 milijuna kuna na ime duga za lijekove, ponovno isporučila lijekove bolnicama, no ostale najveće veledrogerije i dalje lijekove isporučuju ograničeno.


- Država je 1. travnja pustila milijardu kuna, mi smo od toga dobili više od 200 milijuna kuna. To smo platili dobavljačima, oni su nam isporučili robu i s tom robom opskrbljujemo bolnice, rekao je Herceg Hini.


Ističe kako problem dugova prema veledrogerijama i dalje nije riješen pa će se iduće srijede ponovno održati sastanak na tu temu.


- Razgovori se nastavljaju, idemo to rješavati korak po korak. Medika se, kao i uvijek, ponaša kao odgovorni dionik na tržištu. Najvažnije je da će pacijenti dobiti lijekove", kaže Herceg.


Medika je zbog 2,1 milijarde kuna duga prije desetak dana obustavila isporuku lijekova svim bolnicama.


U HUP-ovoj Koordinaciji veledrogerija doznaje se kako ostale tri najveće veledrogerije i dalje bolnicama ograničeno isporučuju lijekove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!