Beroš: Poruke putem press konferencija ne mogu nadomjestiti razgovor

13.02.2023.

11:45

Autor: HRT/IMS

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Pet liječničkih udruga održalo je konferenciju za novinare zbog općeg nezadovoljstva liječnika stanjem u hrvatskom zdravstvu te su najavili prosvjed 18. ožujka na Markovu trgu. Situaciju je komentirao ministar zdravstva Vili Beroš. 

- Ako Hrvatsku liječničku komoru i njihove suradnike zovete na radni sastanak u Ministarstvo zdravstva za nekoliko dana, točnije u četvrtak, 16. veljače, koji je na njihovo traženje naknadno prebačen za petak, 17. veljače, a na istu se temu saziva konferencija za medije nekoliko dana prije toga, onda je ključno pitanje – ima li stvarne volje i želje za dijalogom u daljnjem zajedničkom traženju rješenja na izazove u zdravstvenom sustavu ili je riječ o nekim drugim motivima, ističe ministar zdravstva Vili Beroš uoči današnje konferencije Hrvatske liječničke komore i određenih strukovnih organizacija.


Ostvarivanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu, što je bio među prvim zahtjevima Hrvatske liječničke komore i ostalih strukovnih organizacija, dovoljno govori o odgovornosti i namjeri ove zdravstvene administracije u postizanju pozitivnih iskoraka na dobrobit djelatnika u zdravstvenom sustavu. Ostali zahtjevi koje spominju Hrvatska liječnička komora i njezini suradnici u visokoj su fazi realizacije.


- Ova tema za nas nije pitanje kojim će se podizati medijska vidljivost, nego pitanje kojim ćemo urediti sustav na zadovoljstvo naših djelatnika u javnom zdravstvenom sustavu. No moramo biti svjesni da zdravstveni sustav postoji radi pacijenata koji nas obvezuju da se ne vodimo parcijalnim ciljevima i partikularnim interesima, nego sveobuhvatnim i održivim rješenjima, dodao je ministar Beroš napominjući da se sva otvorena pitanja jedino mogu realizirati konstruktivnim dijalogom zainteresiranih strana i mjerodavnih državnih tijela usklađivanjem potreba i želja s jedne i objektivnih mogućnosti s druge strane.


- Stoga smo pozvali Hrvatsku liječničku komoru i njezine suradnike na radni sastanak kako bismo i nadalje tražili prihvatljiva rješenja od interesa liječnika i djelatnika u zdravstvenom sustavu, izvijestili ih o dosad učinjenom pritom ne gubeći iz fokusa naše pacijente, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš dodajući da slanje poruka putem konferencija za novinare ne može nadomjestiti izravan razgovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!