18:57 / 22.11.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/E.L.S./HRT

Beroš: S kapacitetima smo i više nego u dobroj situaciji

-

-

Foto: - / -

Virus je oko nas, evo i sam sam zaražen, vjerujem da sam poštovao sve mjere, ali, zaražen sam, svakom se može desiti, rekao je.
Jedan od trenutačno gotovo 20 tisuća zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj je i ministar zdravstva Vili Beroš. Iz kućne izolacije nastavlja sa svojim obvezama pa je tako, putem videoveze, bio i gost Dnevnika.

Rekao je da danas više nema tako visoku temperaturu kao prethodnih dana, ali okus i njuh mu se nisu vratili. Ministar je rekao da bi po preporukama struke desetak dana trebao ostati doma, a nakon toga, ako nema simptoma, može početi s radnim aktivnostima.

Platforme na internetu nude mu, kaže, mogućnost komunikacije sa svim ljudima u Ministarstvu pa sa svojim suradnicima i dalje upravlja zdravstvenim sustavom.

Stanje u zemlji

- Od proljetos pripremamo strategiju na ovakve mogućnosti, za sada s kapacitetima smo i više nego u dobroj situaciji. Potrebno je naglasiti osobnu odgovornost u sprječavanju širenja virusa, i brojke upozoravaju da moramo biti odgovorni. Mjere su tu da bismo čuvali naše živote, međutim nažalost i dalje svjedočimo brojnim druženjima, grupnim kavama, tajnim tulumima i na takve pojedince trebamo biti ljuti, ne na epidemiološke mjere i struku - poručio je Beroš.

Mjere

Smatra da mjere u Hrvatskoj nisu zakasnile i nisu neadekvatne. Da smo ih se pridržavali, i blažim mjerama, kaže, uspjeli bismo suzbiti širenje virusa i poručuje da je daleko najvažnija odgovornost svakog od nas. - Virus je oko nas, evo i sam sam zaražen, vjerujem da sam poštovao sve mjere, ali, zaražen sam, svakom se može desiti - rekao je.

Beroš kaže da se o pooštravanju mjera razgovara i dalje, razgovarat će o tome opet u utorak na sastanku sa županima.

- Na Vladi smo danas imali sastanak sa svim resornim ministrima koji su uključeni u priču o mogućim redukcijama aktivnosti, svaki od ministara mora predložiti one aktivnosti iz svog resora za koje misli da će doprinijeti suzbijanju širenja infekcije, riječ je o turizmu, prometu, kulturi, školstvu itd. Osnovna je ideja dase smanjivanjem nepotrebnih kontakata može smanjiti širenje virusa - izjavio je ministar.

Tko je kriv?

Beroš je komentirao izjavu predsjednice udruge bolničkih liječnika Ivane Šmit koja je nedavno ustvrdila da se bolnički sustav slomio, da je sve usmjereno prema COVID pacijentima, da se prenamjenjuju odjeli, a da je sve to rezultat zakašnjelih mjera.

- Nakon te njene izjave nazvao sam njenog ravnatelja, razgovarao sam o stanju u Sisku, rekao je da situacija nije tako kritična kako je ona to prikazala. Da može postati, ali u ovom trenutku nije - naglasio je Beroš.

Poručio je svima koji su dobronamjerni da mogu jasno i glasno artikulirati svoje kritike, ali "kritizirati  Vladu, Stožer i politiku je jedno, a realno sagledavati stvari - potpuno drugo".

Brzo testiranje

Na pitanje hoće li napokon doći do bitnijeg povećanja opsega dnevno testiranih kako bi dobili što realniju sliku o broju zaraženih ministar je odgovorio kako je brzo antigensko testiranje vrlo relevantno, ali u onih osoba koji imaju simptome, kod osoba koji nemaju simptome, rezultati nisu poglavito dobri pa i s tim trebamo biti krajnje oprezni.

Cjepivo

Što se tiče cjepiva, Beroš je rekao da se trenutno ne može sa sigurnošću reći kad će u Hrvatsku doći prve učinkovite i sigurne doze cjepiva, ali odgovorno je izjavio da je Vlada napravila sve da se priključi zajedničkoj nabavi.

- Sklopili su prethodni sporazum o kupnji s tri velika proizvođača - AstraZenecom, Pfizerom i Johnson&Johnsonom, vjerojatno će netko od njih u prosincu dobiti odobrenje da je cjepivo pouzdano i sigurno te se nadam da ćemo ubrzano početi cijepiti i hrvatske građane - najavio je.

➡️ Đikić za portal HRT-a: Mjere neće djelovati, ulazimo u konfuzni lockdown
➡️ 3308 novih slučajeva, preminulo 49 osoba
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Povećana zlouporaba droga za vrijeme "lockdowna"
➡️ Racija u Zagrebu: Uhvaćen pozitivni na koronavirus, zatvoreni objekti
➡️ Uz ove je vježbe župan Milinović prebolio COVID-19

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!