12:20 / 08.04.2021.

Autor: HRT/D.D.

Beroš: Između 25 i 30 posto građana odbija se cijepiti cjepivom AstraZenece

"Svjesni smo problema koji se veže uz AstraZenecu"

"Svjesni smo problema koji se veže uz AstraZenecu"

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš prije sjednice Vlade kazao je da je održan sastanak ministara zdravstva zemalja članica EU-a o upotrebi AstraZenenicina cjepiva.

- Rečeno je da koristi daleko nadmašuju sve nuspojave. U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali upotrebu ovog cjepiva u ovom trenutku, rekao je Beroš.

- Postoje zemlje koje su uvele određene restrikcije, prva skupina primjenjuje ovo cjepivo na starijima od 55 godina, u drugoj primjenjuju na starijima od 60, a samo Finska ga primjenjuje na starijima od 65 godina. Danska je i nadalje ostala u režimu privremene obustave cjepiva, objasnio je Beroš.

- HZJZ i HALMED pomno prate situaciju s nuspojavama u Hrvatskoj i svaki slučaj, a i dalje će se detaljno procjenjivati svaki sumnjivi slučaj, kazao je Beroš.

Dio građana odbio cijepljenje cjepivom AstraZenece

- Cijepljenje spašava živote. AstraZenecino cjepivo daleko smanjuje teške ishode ovog oboljenja, dodao je Beroš.

Beroš je iznio procjenu da cijepljenje AstraZenecom zasad u Hrvatskog odbija između 25 do 35 posto građana i dodao kako postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem.

- Ukupno je naručeno više Pfizerova cjepiva i svjesni smo problema koji se veže uz AstraZenecu, rekao je Beroš.

Probleme nepovjerenja građana u cjepivo komentirao je rekavši da Hrvatska temelji svoje odluke na znanosti i da nikada nije podlegla strahu.

- Stopa smrtnosti trenutno iznosi 2,2 posto, što znači da je na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj jedan preminuti. 6185 preminulih od početka pandemije izuzetno je velika brojka i ne može se komparirati s minornim brojevima nuspojava, ocijenio je Beroš.

O nestašici lijekova

- Oko lijekova ću vrlo kratko reći da se intenzivno radi na rješavanju tog problema. Moji državni tajnici i pomoćnici u ministarstvu, kao i Vlada, svi intenzivno radimo na rješavanju problema da bi hrvatski bolesnici imali dovoljno lijekova, odgovorio je na pitanje novinara o krizi s lijekovima u Hrvatskoj.

- Prošli tjedan smo komunicirali, svim bolnicama upućen je dopis koji omogućava direktnu nabavu, posebno onkoloških lijekova, ta mogućnost im svima stoji na raspolaganju. To nema veze s bolničkim limitima, svim ravnateljima stoji ta mogućnost na raspolaganju, kazao je Beroš.

- Vlada intenzivno radi na tom problemu. Ravnatelji su mi istaknuli određene probleme, no u ovom trenutku nema životno ugroženih, rekao je Beroš.

Zbog duga veledrogerijama, koji se popeo na 28 milijuna kuna, bolnici u Zaboku obustavljena je isporuka lijekova, a ravnatelj Tihomir Vančina rekao je u četvrtak kako je na dug utjecao i koronavirus jer su troškovi porasli i za više od 30 posto te da lijekova ima za otprilike dva tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!