Beroš: Peti val se spojio na četvrti

14:16 / 04.01.2022.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Beroš: Tjedni porast novozaraženih od 54 posto

Beroš: Tjedni porast novozaraženih od 54 posto

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak nakon sjednice užeg kabineta Vlade kako je povećan broj novozaraženih koronavirusom u posljednje vrijeme dijelom rezultat širenja omikron-varijante, a dijelom okupljanja i druženja tijekom blagdana.

- Nekoliko je elemenata koji se odnose i na aktualnu epidemiološku situaciju, na omikron i na neke nove detalje, poput pojave novih varijanti i kombinacije koronavirusa s drugim bolestima, rekao je Beroš.

- Danas je 680. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 5845 novozaraženih, što je na tjednoj bazi porast od 54 posto. U odnosu na prije sedam dana imamo 1706 novozaraženih, a u odnosu na prije 14 dana čak 3042. U protekla 24 sata testirano je 15.408 osoba, što daje postotak pozitivnih od 37,93 posto. Ponovno nam je četrnaestodnevna stopa na 100 tisuća stanovnika porasla, ponovno je iznad tisuću, konkretno 1133,21. Nažalost, preminulo je naših 46 sugrađana, od čega je 13 bilo cijepljeno, a 3 čak i dodatnom dozom. Hospitalizirano je 1817 bolesnika, što su 23 više nego jučer, a na respiratoru se nalaze 233 teška bolesnika, što je šest manje nego jučer, izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva Republike Hrvatske.

Ministar je izvijestio da je najgore stanje, s najviše zaraženih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Zagrebu te Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naglasio je da je cijepljenje "booster" dozom iznimno važno.


Komentirao porast brojeva

- Uzroci za to su okupljanja tijekom blagdana, druženja i ostvarivanje većeg broja kontakata nego što je to bilo potrebno, nepridržavanje mjera. Omikron je dijelom moguć uzrok povećanog broja novozaraženih, u ovom trenutku imamo 113 suspektnih na omikron. Od tisuću uzoraka koji su 21. prosinca upućeni u ECD, imamo 3 potvrđena uzorka na omikron, ali recentna situacija je da je moguće da bi 30 do 40 posto pozitivnih mogao biti omikron, rekao je Beroš.

O fluroni

- Kao što sam najavio, potvrdit ću nam i prvi slučaj zaraze virusom obične gripe i koronavirusom. Nije riječ o svinjskoj gripi, kako sam vidio na nekim portalima, nego o sezonskoj gripi, a kod pacijentice je potvrđena pojava gripe i koronavirusa istovremeno, rekao je ministar.

Nova varijanta u Francuskoj

- Riječ je o novoj mutaciji koja ima 46 mutacija i zabilježena je u vezi s ulaskom određene osobe iz Kameruna, gdje dominira varijanta kao i u Kongu. Zasad Svjetska zdravstvena organizacija ne pridaje tome veći značaj, ali to je dokaz da moramo biti pažljivi. Moramo postići kolektivni imunitet, cijepiti se. To je puno bolje nego zaraziti se, rekao je Beroš, dodavši da preliminarni rezultati o testiranju u bolnicama pokazuju da je zaraza veća među onima koji nisu cijepljeni, iako je ima i među onima koji su cijepljeni.

"Peti val je već tu"

- Brojevi novozaraženih iz tjedna u tjednu rastu i ja bih rekao da je peti val već tu. On se spojio na četvrti val u kojem nismo postigli manji broj zaraženih, rekao je Beroš novinarima.

Istaknuo je da su na kraju prošle godine ukupni troškovi zbog pandemije COVID-a u Hrvatskoj prešli tri milijarde kuna.

Beroš je upozorio kako je omikron visoko zarazan pa neće mimoići nikoga, a zarazit će se i dio cijepljenih.

- Međutim, može se očekivati da će oni imati slabije simptome i biti zaštićeniji. To je razlog da pohrlimo na punktove za cijepljenje i zaštitimo se od zaraze, poručio je Beroš. Na cijepljenje je posebno pozvao starije od 65 godina.

Na pitanje razmišlja li se o uvođenju strožih mjera, odgovorio je kako su mjere dosad bile balansirane i prilagođene te da je važno izbjegavanje nepotrebnih kontakata.

- Epidemiološka struka kao i dosad zagovara takvu metodu, međutim, pokušavamo naći balans između održavanja normalnih tijekova života i epidemiološke situacije, rekao je te najavio da će se o mjerama razgovarati ovih dana.

- Iako nisam epidemiolog, usuđujem se reći da kasnimo s pojavom omikrona u značajnijoj mjeri i to nam je dobar trenutak. Mi ćemo tek utvrditi što omikron doista znači i uzrokuje li kaos kao što tvrde moji kolege, rekao je Beroš.

Također je izvijestio o prvom slučaju kombinirane zaraze virusom gripe i koronavirusom u Hrvatskoj, koja je zabilježena u 27-godišnje pacijentice. Ona je zasad dobrog zdravstvenog stanja.

Markotić: Kombinacija gripe i koronavirusa nije ništa spektakularno

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je kako dosad u toj bolnici nije zabilježen nijedan slučaj istodobnog obolijevanja od COVID-a i sezonske gripe.

Istaknula je da dvostruke ili trostruke infekcije nisu ništa neuobičajeno pa kombinacija gripe i koronavirusa nije ništa spektakularno.

- Naravno da se može očekivati nešto teža klinička slika, ali u ovom slučaju, srećom, radi se o mlađoj osobi, koja ima blaže simptome, rekla je Markotić, pozvavši ljude da se cijepe i protiv gripe.

Situacija u Klinici za infektivne bolesti je stabilna, no još imaju visok postotak oboljelih od COVID-a na respiratoru i na intenzivnoj njezi te srednje teške i teške bolesnike na drugim odjelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!