19:00 / 08.10.2020.

Autor: I.D./Branko Nađvinski/Tema dana/Dnevnik/IMS/HRT

Beroš u Dnevniku HTV-a o naglom porastu broja zaraženih i uvođenju strožih mjera

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj je danas zabilježen rekordan broj oboljelih - 542, a najviše ih je u Zagrebu - čak 126 pozitivnih. Stoga je u glavnome gradu održan sastanak lokalnog stožera s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.
- Nismo bili najodgovorniji u svim situacijama i stoga možda jednako važno kao pitanje broja novozaraženih na dnevnom nivou je i pitanje koje u ovom trenutku svi skupa moramo prvenstveno sami sebi postaviti, a to je koliko volimo sebe, koliko volimo svoje bližnje i ljude oko sebe te mislimo li da se Covid infekcija događa samo nekomu drugomu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u Dnevniku HTV-a.

Božinović: Nisu isključene posebne mjere po kvartovima
U Domu umirovljenika u Ozlju 12 zaraženih, umrla jedna žena
Epidemija ruši sve rekorde - ide se s novim mjerama
Đikić: Točnost, više testiranja, jasna komunikacija i odgovornost

Podsjetimo, nakon što je u Hrvatskoj danas zabilježen rekordan broj oboljelih: 542, doznaje se da ni u Zagrebu situacija nije dobra: čak 126 pozitivnih među 1386 testiranih osoba u posljednja 24 sata. U Zagrebu je stoga održan sastanak lokalnog stožera s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

- Nema jednostavnijeg i učinkovitijeg načina sprečavanja širenja ove bolesti od održavanja fizičke distance, pranja ruku, nošenja maski kada je to preporučeno i izbjegavanja nepotrebnih okupljanja, istaknuo je Beroš.

Nove mjere

Nove mjere od ponedjeljka uključivat će obvezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, negdje i na otvorenom te se dodatno ograničavaju mjere vezane za javna okupljanja.

- O svemu tome razgovaramo, još ništa nije definitivno, naravno da ćemo i do ponedjeljka pratiti epidemiološku situaciju, međutim ako se broj novozaraženih bude povećavao - svakako ćemo uvesti i nove mjere, kazao je ministar Beroš.

Dodao je da se te nove mjere odnose na nošenje maski, jer se maska ipak pokazala kao određeno sredstvo sprečavanja širenja virusne infekcije.

- Posebno u onim situacijama kada ne možemo održavati fizički razmak. Naime, znate i sami da se u zatvorenome maske nose od ranije: i u javnom prijevozu i u trgovinama, međutim, upravo s obzirom na zapaženu okolnost da se virus širi u radnim sredinama gdje zaposlenici nisu mogli održavati fizičku distancu - razmišljali smo i razmišljamo o potrebi preporuke za nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom u onim situacijama kada nije moguće izbjeći grupiranje ljudi, objasnio je ministar Beroš.

To uključuje, primjerice, autobusna stajališta, čekanje u redu ispred bankomata, u poštama, bankama - sve one situacije gdje se ljudi grupiraju i dolaze bliže jedan u odnosu na drugog.

Maske i dok vježbamo u teretanama?

Na pitanje hoćemo li u teretanama morati nositi maske jer ipak je riječ o zatvorenom prostoru, Beroš je odgovorio:

- Vi ste sada postavili pitanje svih pitanja. Pitanje je to suživota s virusom u okolnostima novog normalnog. Naime, teretane, kao i mnoge druge gospodarske aktivnosti, probale su se regulirati putem preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ako bismo se striktno pridržavali tih preporuka i u samim teretanama - smanjili bismo rizik za širenje bolesti na najmanju moguću mjeru.

To je taj koncept i recept, dodao je, za suživot s virusom u našoj bližoj budućnosti, odnosno dok god bude virus oko nas.

- Prema tome, ako se pridržavamo mjera koje su preporučene u teretanama, možemo odlaziti relativno sigurno, samo moramo biti sigurni da se pridržavamo tih mjera, kazao je Beroš.

Kažnjavanje za nepridržavanje preporučenih mjera

Na pitanje može li se epidemiološka slika u Hrvatskoj popraviti bez kažnjavanja neodgovornih ljudi, ministar je odgovorio da ćemo to tek vidjeti.

- Ja vam mogu obećati da ćemo kažnjavati samo u krajnjoj nuždi, kazao je Beroš.

Premijer je danas rekao da je "nužno kroz odgovorno ponašanje pridonijeti ekonomskom patriotizmu". A na pitanje može li se naposljetku izbjeći "lockdown", ministar Beroš je odgovorio:

- Ja osobno vjerujem da do novog "lockdowna" neće doći, a glede ovog ekonomskog patriotizma - situacija vam je vrlo jednostavna: potrebno je odgovorno se ponašati.

Za primjer je naveo situaciju u Popovači gdje je na jednom događaju bilo 95 zaraženih osoba.

- Tih 95 zaraženih osoba neće sljedećih dana ići na svoja radna mjesta, doći će kući, moguće će biti širenje zaraze u okviru njihovih obitelji, njihova djeca će ići u škole, njihovi partneri će ići u druge ustanove u kojima rade i na taj način dolazi do širenja zaraze, kazao je Beroš.

No istaknuo je da ako smo odgovorni, ako ne dovodimo sebe u mogućnost da dobijemo tu infekciju, "održavamo na neki način i ekonomske tijekove i gospodarsku aktivnost."

Lijek Remdesivir već je u Hrvatskoj

Jedna velika američka farmaceutska kompanija složila se da će Europi prodati 500 tisuća doza antivirusnog lijeka Remdesivir. On je jedan od dvaju lijekova odobrenih za liječenje oboljelih od bolesti COVID-19. Na pitanje hoće li Hrvatska nabaviti taj lijek, ministar je odgovorio:

- U ovom trenutku taj lijek još nema odobrenje svih mjerodavnih tijela za komercijalnu upotrebu, to znači za prodaju u Hrvatskoj. Međutim, on je prošao određena klinička ispitivanja koja pokazuju da taj lijek u slučajevima bolesnika koji imaju upalu pluća i pri tome potrebu za kisikom - ima određeni klinički učinak, odnosno poboljšava ishode liječenja.

- Hrvatska se vrlo rano pridružila inicijativi EK u okviru instrumenta za hitna stanja da se nabavi određena količina lijeka koji je već došao u Hrvatsku, dodao je Beroš.

Europski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti odredio je količine lijeka za svaku zemlju u Europi, pa tako i za Hrvatsku, rekao je.

- Lijek je već u Hrvatskoj, on se daje našim bolesnicima, ali osim toga pridružili smo se centraliziranoj, javnoj nabavi opet od strane EK tog lijeka za ubuduće, dodao je ministar Beroš.

O količinama, kazao je, ne može govoriti, ali je istaknuo kako možemo biti sigurni da rade sve da za RH osiguraju određene količine toga lijeka.

Dovoljno doza cjepiva protiv gripe

Na pitanje hoćemo li imati dovoljno doza cjepiva protiv gripe, ministar je odgovorio da 700.000 doza nije mali broj.

- Nikad veći, vjerujem da će to biti dostatno, međutim, stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dalje se bore na svjetskom tržištu naći dodatne količine, što nije u ovom trenutku lako.

No i ovih 700.000 doza bi, istaknuo je, trebalo prema nekim predviđanjima biti dovoljno.

Održan je i sastanak s veledrogerijama. Dug bolnica ponovno je premašio 4 milijarde kuna, a mjesečno raste za više od 220 milijuna kuna. Konstantno postoji prijetnja obustave, isporuke lijekova od strane veledrogerija bolnicama. Na pitanje postoji li rješenje toga problema, ministar Beroš je odgovorio:

- U ovom trenutku stručnjaci i ministarstva financija i ministarstva zdravstva aktivno rade na pronalaženju sustavnog rješenja za ovaj problem. U neposrednom periodu koji je pred nama, vjerujem da ćemo rebalansom državnog budžeta pronaći sredstva za plaćanje veledrogerijama.

Potrebno je, istaknuo je, raditi na sustavnom rješenju.

- Osobno ne mogu razumjeti dug koji se generira na razini od 220 milijuna kuna samo na osnovu navedenog. Morat ćemo poduzeti znatne korake i već smo ovih dana u Vladi razgovarali o odgovarajućim reformskim koracima koji će biti poduzeti da bismo ozdravili hrvatski zdravstveni sustav, rekao je ministar Beroš.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!